Blij met strenge norm pyrazool

spaarbekkens brabantse biesbosch

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft een aangescherpte norm vastgesteld voor de stof pyrazool. Waterbedrijven Evides, Dunea en WML - die in 2015 lange tijd hun bedrijfsvoering hebben aangepast vanwege een langdurige pyrazoollozing in Limburg - zijn blij met de strenge kwaliteitseis. Dit stelt kaders voor de industriƫle lozingen van pyrazool op oppervlaktewater.

De kwaliteitseisen waaraan drinkwater moet voldoen, zijn omschreven in de Drinkwaterwet. Hierin is voor een groot aantal stoffen de maximale toegestane concentratie beschreven die in het drinkwater aanwezig mag zijn. Deze normen vallen onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Strenge norm

De minister heeft nu bepaald dat de concentratie pyrazool in drinkwater en drinkwaterbronnen maximaal 3 microgram per liter mag zijn. Deze norm is gebaseerd op gezondheidskundig onderzoek van het RIVM en sluit aan op de normering zoals die in Duitsland geldt. Daarmee is de nieuwe norm een stuk strenger dan de tijdelijke richtwaarde van 15 microgram die twee jaar geleden werd afgegeven. Toen moesten de drinkwaterbedrijven Evides, Dunea en WML de inname van Maaswater lange tijd staken vanwege hoge concentraties pyrazool in het oppervlaktewater. Dit was het gevolg van een niet goed functionerende afvalwaterzuivering op het terrein van Chemelot in Limburg.

Aanpak bij de bron

Waterbedrijven Evides, Dunea en WML hebben zich sinds de vaststelling van de tijdelijke richtwaarde hard gemaakt voor een strenge norm voor pyrazool. We staan immers voor drinkwater van uitstekende kwaliteit. Vanaf 2015 is er door waterbedrijven altijd een strengere norm gehanteerd dan de tijdelijke richtwaarde. Door aanpassingen in de bedrijfsvoering hebben we het gehalte pyrazool in het drinkwater altijd ver onder de norm van 3 microgram per liter kunnen houden. In de strijd voor schone drinkwaterbronnen worden we nu gesteund door het besluit van de minister.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.