Evides overhandigt eeuw oude drinkwatertekeningen aan Zeeuws Archief

Oude tekeningen van diverse Zeeuwse drinkwatervoorzieningen die Evides Waterbedrijf nog in bezit heeft, worden zaterdag 3 november door Evides overgedragen aan het Zeeuws Archief.

De tekeningen dateren van tussen 1909 en 1947. Het zijn ontwerpen van onder meer Oranjezon, de watertoren in Goes en de oudste waterwinning van waterleidingmaatschappij Midden-Zeeland, de bronnen en de zuivering van Ossendrecht uit 1911, de Zuid-Bevelandse Waterleiding Maatschappij voor 20 dorpen, de watertoren in Domburg, de waterleidingmaatschappij Schouwen-Duiveland en het duinwaterleidingbedrijf in Middelburg. De officiële overhandiging is tijdens de open dag van het Zeeuws Archief.

Oude kaarten

De tekeningen geven een doorkijk in de geschiedenis van de opbouw van de drinkwatervoorziening in Zeeland die aan het einde van de 18e eeuw startte in Nederland. “We vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met dit archiefmateriaal. Omdat de drinkwatervoorziening inmiddels volledig gemoderniseerd is, gebruiken wij deze tekeningen niet meer in ons dagelijks werk. Ze geven echter een mooi historisch overzicht. Bij het Zeeuws Archief hebben ze weer een functie en zijn ze in goede handen”, aldus Martijn Groenendijk, Manager Productie Drinkwater.

Open Dag Zeeuws Archief

De overhandiging is tijdens de open dag van het Zeeuws Archief met als thema ‘Dorst, wat dronken de Zeeuwen?’ Op deze dag wordt informatie gegeven over de geschiedenis van het drinkwater in Zeeland, zijn er diverse lezingen, rondleidingen en stadswandelingen en is er een geologische markt. Ook de ondergrondse archiefdepots, die normaal voor publiek gesloten zijn, kunnen bezocht worden. Het programma is van 9.00 tot 17.00 uur aan het Hofplein 16 in Middelburg en is gratis toegankelijk.

Meer informatie over de open dag is te vinden op de website van het Zeeuws Archief.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.