Mogelijke oorzaken lekkages

Via een ondergronds leidingnet van ruim 14.000 kilometer lang stroomt het drinkwater van de zuiveringslocaties naar u thuis. Monteurs zijn dagelijks bezig met het onderhoud en beheer van het net. Helaas kunnen er toch lekkages ontstaan. Daarom staan we 24 uur per dag klaar om problemen op te lossen en overlast te beperken. Lekkages kunnen op verschillende manieren ontstaan.

Grondzetting door weer

Een oorzaak van lekkages die vaak voorkomt is grondzetting. Grondzetting is het bewegen van de grond. Al kan je het niet zien, de bodem is altijd in beweging. Door droogte, regen en vorst kan er veel veranderen in de grond. Dit kan ook boven de grond merken, bijvoorbeeld in uw tuin. Als het vriest wordt de ondergrond hard en bij regen zakt de grond juist een beetje door. Ook al is er bij het aanleggen van het leidingnet rekening gehouden hiermee, lekkages door veranderd weer zijn niet altijd te voorkomen. Ligt er bijvoorbeeld een scherpe steen in de bodem die tegen een waterleiding aandrukt, dan kan de spanning op de leiding te groot worden. De leiding kan dan breken. Als het vriest kan dit nog sneller gebeuren omdat de grond eerst krimpt en dan weer uitzet bij het dooien. 

Grondzetting door verkeer

De waterleidingen in Nederland liggen onder straten en stoepen. Bij de aanleg wordt er rekening gehouden met de gemiddelde belasting van deze wegen. Dit gebeurt in overleg met de gemeenten. Hoe zwaar de grond belast wordt, is afhankelijk van de drukte van het verkeer en hoe zwaar de voertuigen zijn. Boven de grond is de invloed van het verkeer gemakkelijk zelf op te merken. Bijvoorbeeld wanneer er een vrachtwagen voorbij rijdt. U kunt dan als voetganger de grond voelen trillen. Wanneer er onverwacht meer verkeer op een weg rijdt, of meer zware voertuigen, dan kan dit leiden tot grondzetting. Wanneer de belasting te groot wordt – bijvoorbeeld als een vrachtwagen op de stoep parkeert – dan kan de druk op de grond te groot worden. Die druk kan zorgen voor lekkages. 

Monteur Evides bij Evides bus.

24 uur per dag beschikbaar

Een team medewerkers is altijd beschikbaar om lekkages veilig te stellen of direct te repareren. De eerste zorg is het sluiten van de leiding, zodat de watertoevoer stopt en we de wateroverlast beperken. Daarna stellen we de omgeving veilig en repareren we de leiding om deze vervolgens weer in bedrijf te nemen, zodat iedereen weer over drinkwater beschikt.

Werk in de grond

Ondergronds lopen veel leidingen en kabels voor onder meer drinkwater, elektriciteit, gas, telefonie en internet. Beheerders voeren hier regelmatig onderhoud en controles op uit. Om toegang tot de leidingen en kabels te krijgen, wordt de grond open gegraven. Bij deze werkzaamheden is er altijd een kleine kans op schade. Vanzelfsprekend streven alle leiding- en kabelbeheerders naar het tegengaan hiervan. Daarom werken we ook nauw samen met andere netbeheerders. Ook bij bouw- en heiwerkzaamheden kan het wel eens fout gaan en een leiding geraakt worden.

Materiaal van leidingen en ouderdom

De leidingen in de grond zijn gemaakt van verschillende materialen. Tegenwoordig werken we vaak met pvc en staal, in het verleden werd gewerkt met onder meer gietijzer. Met het juiste beheer en onderhoud kennen de leidingen een lange levensduur. Gemiddeld kunnen leidingen, afhankelijk van het materiaal, zo’n 70 tot 100 jaar goed blijven functioneren.

Helaas kan een leiding toch lekkages geven, als gevolg van ouderdom en in combinatie met de grondcondities. We monitoren dit soort lekkages nauwkeurig zodat we, als dat nodig is, ook eerder een drinkwaterleiding kunnen vervangen. Op  waterstoring.nl vindt u een actueel overzicht van storingen en werkzaamheden. 

Tip: Drup, drup, drup, die kraan is stuk

Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.

© 2024