Evides 150 jaar

Ook Voorne-Putten na WWII aangesloten op de Rotterdamse waterleiding

Voorne-Putten was in 1948 het laatste deel van Zuid-Holland zonder drinkwaterleiding. Alleen Den Briel en Hellevoetsluis hadden voor die tijd een waterleiding gekend. 

WWII

De watertoren in Hellevoetsluis uit 1908 is te zien op de eerste foto. Veel steden in dit gebied waren hard geraakt door de Tweede Wereldoorlog. Hellevoetsluis had in 1900 bijvoorbeeld nog ruim 4.000 inwoners, maar na de oorlog nog maar 1.300. Ondanks het lagere inwoneraantal was er in Hellevoetsluis en in Den Briel een groot drinkwatertekort. De gemeenten vroegen de inwoners om in het vervolg hun watergebruik tot 60 procent te beperken; er was simpelweg niet genoeg water.

De watertoren in Hellevoetsluis uit 1908.
De watertoren in Hellevoetsluis uit 1908.

De gemeenten op Voorne-Putten besloten in 1949 dat het genoeg was en benadrukten dat de toestand onhoudbaar was; de volksgezondheid van de inwoners was voortdurend in gevaar. Daar bovenop kwam nog dat in de zomer veel mensen uit het land naar campings trokken in Oostvoorne en Rockanje. Deze mensen hadden geen toegang tot drinkwater en moesten volgens de gemeente op primitieve manieren aan hun water komen. Het gebied werd ook nog aangewezen om aan de troepen van de Amerikaanse zone in Duitsland naoorlogs melk te leveren vanwege het aantal koeien op het eiland. De melk zou echter niet goed zijn als er slechts gebruik gemaakt werd van het vuile slootwater in de regio.  

Er werd uiteindelijk besloten dat de gemeenten aangesloten zouden worden op de Rotterdamse waterleiding, vooral omdat de geallieerden hiertoe aandrongen. Amerika hielp na de oorlog met het aanleggen van de waterleidingen. Hierbij kreeg Hellevoetsluis voorrang, omdat er een snelle oplossing nodig was voor de hygiënisch onverantwoorde toestand. In 1950 begonnen de werkzaamheden en vanaf 22 januari 1951 konden de inwoners van Hellevoetsluis de drinkwatervoorziening gebruiken. Op de onderstaande foto is te zien hoe de burgemeester van Hellevoetsluis en de directeur van het waterbedrijf hiervoor poseren bij een fontein in Hellevoetsluis. Op 6 september 1955 was het waterleidingnet voor heel Voorne-Putten en Rozenburg gereed. Vanaf nu zouden alle gemeenten in het gebied gebruik maken van Rotterdams drinkwater.  

De burgemeester van Hellevoetsluis en de directeur van het waterbedrijf poseren bij een fontein in Hellevoetsluis.

En nu? 

Op het eiland Voorne-Putten staat nu de grootste oppervlaktewaterzuivering van Nederland: de Berenplaat. De bouw van het spaarbekken en de waterzuiveringsinstallaties daar begon in 1961. Vijf jaar later kon de productielocatie in gebruik genomen worden en tot op heden wordt deze productielocatie, waarvan alle oorspronkelijke gebouwen zijn ontworpen door Wim Quist, gebruikt om drinkwater te maken. In 2021 is het kantoorgebouw toekomstbestendig gerenoveerd en in april 2024 is een drijvend zonnepark op het spaarbekken van de Berenplaat opgeleverd.

Deel deze pagina
© 2024