Evides 150 jaar

Overleven in oorlogstijd: Het verhaal van N.V. Waterleiding Maatschappij Schouwen-Duiveland

Voor de N.V. Waterleiding Maatschappij Schouwen-Duiveland was de oorlog een extra zware periode. In het begin van de oorlog kwam de waterdistributie in handen van de Duitsers, die zoveel water nodig hadden dat ze het op volle capaciteit lieten draaien. Het pompstation moest in de jaren 1942 en 1943 35% meer water produceren dan normaal het geval was.  

WWII

Eind februari 1944 jaar werden 20.000 inwoners van het eiland geëvacueerd en werden de polders onder water gezet, zodat de terugtrekkende Duitsers het lastig zouden krijgen in dit gebied. Dit was 85% van de totale bevolking van het eiland. 

Het pompstation in Haamstede.
Het pompstation in Haamstede moest in de jaren 1942 en 1943 35% meer water produceren dan normaal.

Later dat jaar werden er ongeveer 60 Duitse bommen gegooid op een pompstation in Haamstede, dat dicht bij het vliegveld lag. Hierbij overleed een motordrijver van het waterbedrijf, genaamd J.M. Hoogenstein, vanwege rondvliegende granaatscherven. Op de onderstaande foto zijn kogelgaten in de gevel van het gebouw te zien.

De gevel van het gebouw met de kogelgaten.

De watertoren in Zierikzee werd door het bedrijf eerst buiten bedrijf gesteld en werd in 1945 gebombardeerd door de Duitsers, waardoor hij compleet verwoest werd. Na de oorlog is deze nooit herbouwd, maar wel vervangen door een nieuw opjaagstation met voorraadreservoirs ernaast. Het leidingnet zou nog een aantal jaar een zwak punt van het bedrijf blijven, vanwege de lichte verwoestingen door de bombardementen tijdens de oorlog. Toen de financiële positie van het bedrijf eindelijk weer was opgebouwd, zou niet veel later de Watersnoodramp plaatsvinden.  

Deel deze pagina
© 2024