2020

Onderzoek naar warmtebronnen in de ondergrond

Denk je aan de energietransitie, dan denk je al snel aan uitvoeringsprogramma’s van de stad Rotterdam en netwerkbeheerder Stedin. Maar ook Evides heeft als drinkwaterbedrijf met een uitgebreid leidingnet met de energietransitie te maken.

November 13, 2020
Uitgegraven grond in een straat met leidingen en kabels

Denk je aan de energietransitie, dan denk je misschien eerst aan windmolens of zonnepanelen, misschien aan energiebedrijven of netbeheerders zoals Stedin, die de schop in de grond doen om hun systemen veranderen. Maar ook Evides heeft als drinkwaterbedrijf met een ondergronds netwerk van ruim 14.000 kilometer aan leidingen te maken met de energietransitie, maar dan op een andere, misschien onverwachte manier.

Door de aanleg van nieuwe warmtenetten kan het in de ondergrond op sommige plaatsen drukker én warmer worden waardoor nabijgelegen drinkwaterleidingen te veel zouden kunnen opwarmen. Door op tijd na te denken over wat in de ondergrond allemaal te gebeuren staat, kunnen uitdagingen omgezet worden in kansen, zoals efficiënt samenwerken en zorgen dat leidingen nog op voldoende afstand van elkaar komen te liggen.

Assetmanager Arno Bindt van Evides vertelt in de nieuwsbrief voor onze stakeholders hoe het drinkwaterbedrijf inspeelt op deze uitdaging rond de energietransitie. Dat gebeurt door het onderwerp tijdig te benoemen en bijvoorbeeld samen met Rotterdam en Stedin mee te doen aan een nieuw onderzoek om het effect van extra warmtebronnen in de ondergrond goed te inventariseren om daar tijding op te kunnen inspelen.

Lees  hier het hele artikel

Lees hier meer over de samenwerking. 

Deel deze pagina
© 2024