Vorst? Voorkom schade!

Jaarlijks ontstaan er in de winterperiode veel lekkages door bevriezing van buitenkranen, watermeters en hoofdkranen. Vooral bij aanhoudende vorst neemt de kans op schade toe. Ook in ruimtes die onverwarmd zijn, weinig geïsoleerd of een ventilatierooster hebben dat rechtstreeks in contact staat met de buitenlucht is het risico op bevriezing groot. Lekkages en daarmee overlast en hoge kosten zijn het gevolg. U kunt dit op eenvoudige wijze voorkomen.

Ons advies

1.  Isoleer de watermeter en hoofdkraan 

  • Breng isolatiemateriaal zoals een oude wollen deken of noppenfolie aan om de watermeter en de hoofdkraan.
  • Bevindt uw watermeter zich in een watermeterput binnenshuis dan kunt u de put isoleren door tempexplaten te plaatsen tegen de wanden. Dit kan eventueel ook met oude kranten in een plastic vuilniszak.
  • Bevindt de watermeter zich in een watermeterput buitenshuis dan is, naast een deksel om de put af te sluiten, halverwege de put een tussendeksel nodig. Isoleer ook het tussendeksel, zodat koude tocht of wind niet gemakkelijk bij de watermeter of hoofdkraan komt.
  • Komt een ventilatierooster uit in de ruimte waar de watermeter en hoofdkraan zich bevindt, scherm deze dan af door een dakpan, plank of tegel schuin voor het ventilatierooster te plaatsen. Schuin plaatsen is van belang voor ontluchting van gassen, zo blijft het rooster in werking terwijl tocht buiten blijft.

2.  Sluit en tap uw buitenkranen af

  • De toevoerleiding van uw buitenkraan is aangesloten op uw binnenleidingen. Op dit punt bevindt zich een stopkraan en een aftapkraan. Sluit de stopkraan naar de buitenkraan en zet de aftapkraan open.Vervolgens opent u uw buitenkraan, zodat uw leiding nagenoeg leegloopt.
  • Om de leiding helemaal te legen, blaast u vervolgens op de geopende buitenkraan, dan loopt de leiding helemaal leeg naar de geopende aftapkraan.
  • Sluit de buitenkraan en de aftapkraan en u bent klaar voor de vorstperiode.  

Toch een bevroren watermeter of hoofdkraan?

De watermeter is eigendom van Evides, wij vragen u er zorgvuldig mee om te gaan en deze te beschermen tegen vorst. Als de watermeter of hoofdkraan bevriest, kan er geen of weinig drinkwater de binnenleidingen instromen waardoor er het ook niet of nauwelijks uit uw kraan komt. Een bevroren watermeter moet u na bevriezing laten vervangen. Deze werkt na ontdooiing niet meer of is niet meer betrouwbaar.

Een bevroren watermeter of hoofdkraan vervangt een Evidesmonteur door een nieuwe, zodat het kraanwater weer snel te gebruiken is. De kosten voor vervanging liggen bij de klant. Voor een nieuwe watermeter bij een reguliere huisaansluiting zijn de kosten vanaf € 231,-. Heeft u een bevroren watermeter of hoofdkraan, bel dan naar 0900 0787.

Bevroren binnenleidingen of buitenkraan?

Bevroren binnenleidingen kunt u proberen te ontdooien door de betreffende ruimte te verwarmen met bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje. Let daarbij wel op lekkages. Neem bij lekkages binnenshuis of aan de buitenkraan contact op met uw installateur of, als u een huurwoning heeft, de woningeigenaar. De waterleidingen binnenshuis en eventuele buitenkranen zijn het eigendom van de woningeigenaar (uzelf, de verhuurder of woningbouwvereniging).

Vakantie? Neem voorzorgsmaatregelen

Zet bij korte vakanties in de winterperiode de thermostaat van de verwarming niet lager dan 14 graden Celsius. Ook kunt u het beste de radiatoren open laten staan. Er wordt dan continu warm water door de cv-installatie gepompt waardoor de kans op bevriezing zeer klein is. Dit is beter voor de cv-waterleidingen in uw woning, maar ook voor uw drinkwaterleidingen en -apparatuur.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.