De bossen van Zeeuws-Vlaanderen

In de naaldbossen van Clinge en Sint-Jansteen pompt Evides Industriewater, onderdeel van Evides Waterbedrijf, grondwater omhoog. Dit wordt gebruikt voor de productie van speciaal gezuiverd water voor industriële toepassingen. Het natuurgebied is een beschermd gebied. Samen met Het Zeeuwse Landschap zorgen dat de natuur zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Het bos ligt op de overgang van zeekleigebied naar hoger gelegen kalkarm zand. Dat is in Zeeland heel bijzonder. Er komen dan ook planten en dieren voor die je in de rest van de provincie niet tegenkomt.

Watergangen tussen de naaldbomen

Opvallend in dit gebied zijn de waterkanalen. De meeste staan vol in de winter en droog in de zomer. Dan is het water uit dit natte bosgebied diep de grond ingezakt. In het gebied wisselen bomen, waterpartijen en akkers elkaar af. Zo trekt het verschillende soorten dieren aan. Grazende schapen houden het landschap open en licht.

Waargenomen door de boswachter

Mopsvleermuis

Sinds 2017 is de zeldzame mopsvleermuis weer terug in Nederland, in de bossen van Clinge en Sint-Jansteen. Het diertje heeft een korte stompe snuit en vangt kleine nachtvlinders, muggen en vliegen door hoge geluiden te maken. Vroeger werd het diertje gevonden in oude ruïnes. Dankzij een natuurherstelproject aan zowel Vlaamse als Nederlandse zijde is deze vleermuis na 24 jaar weer terug!

De zoogdiervereniging vertelt je meer

Sporten middenin de natuur

Train de spieren, oefen met balans en werk aan uw conditie. En dat midden in de frisse boslucht. In deze bossen kunt u sporten op de net vernieuwde trimbaan. Voor de kinderen is er ook een natuurspeeltuin. Het Zeeuwse Landschap beheert het speelbos en zorgt voor voldoende natuurlijk speelmateriaal, bijvoorbeeld om hutten te bouwen. Veel sportplezier!

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.