Mijn drinkwater op postcode: 3013 AL

Kwaliteit en hardheid: 8.5

Tussen 8 °DH en 12 °DH is gemiddeld water.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water, hoe harder het water. Kalk komt van nature voor in water. Zachter water uit de kraan zorgt voor minder kalkaanslag, en u heeft minder (af)wasmiddel voor een effectief resultaat. Ook kunt u sommige apparaten instellen op de hardheid van het kraanwater, lees daarvoor de handleiding van uw wasmachine of vaatwasser.

De verschillende bronnen voor het drinkwater verschillen in hun hardheid. Zo zijn de duinen van nature rijk aan kalk en is de hardheid hoger. Op de meeste plaatsen in ons gebied is het water wat zachter, omdat wij veel drinkwater maken uit Maaswater, dat wij voor een deel zachter maken in onze spaarbekkens.

De ingrediënten van kraanwater

Drinkwater bevat naast water allerlei mineralen, zouten, stoffen en bacteriën. In de wet staan alle waterkwaliteitseisen waar uw drinkwater aan voldoet. Zo staat daarin welke stoffen in drinkwater moeten voorkomen. En welke juist niet, of beneden een bepaalde richtlijn. Hierbij is rekening gehouden met bijvoorbeeld zwangere vrouwen, ouderen en baby’s.

Eisen aan het Nederlandse drinkwater

Locatie: Kralingen en Berenplaat

U ontvangt uw drinkwater van onze drinkwaterproductielocaties Berenplaat en Kralingen. Hierdoor kunnen wij de goede kwaliteit van het drinkwater dat bij u thuis wordt afgeleverd, garanderen en verbeteren wij de efficiency.

Kralingen

Hier maken we van het bekkenwater uit de Biesbosch betrouwbaar drinkwater. Het gaat door zeven en filters en met UV-licht desinfecteren we het. Actief kool zorgt voor de juiste smaak, geur en kleur van het drinkwater. De netto zuiveringscapaciteit is 6.900 m³ per uur. Jaarlijks levert Kralingen ongeveer 38 miljoen m³ drinkwater. Met pompen zorgen we dat het drinkwater via ons leidingnet met de juiste waterdruk bij u thuis uit de kraan stroomt.

Berenplaat

Op onze locatie Berenplaat maken we van het bekkenwater uit de Biesbosch betrouwbaar drinkwater. Het gaat door zeven en filters en met UV-licht desinfecteren we het. Actief kool zorgt voor de juiste smaak. De zuiveringscapaciteit is 16.750 m³ per uur netto (4,6 m³ per seconde). De jaarlijkse leveringscapaciteit is 85 miljoen m³ drinkwater. Daarmee is Berenplaat de grootste drinkwaterinstallatie van heel Nederland. Met pompen zorgen we dat het drinkwater via ons leidingnet met de juiste waterdruk bij u thuis uit de kraan stroomt.

Samenstelling

Wilt u meer weten over de samenstelling van uw drinkwater? Bekijk de uitgebreide waterkwaliteitsgegevens. Deze gegevens komen uit de vele metingen die wij doen in het drinkwater.

Meer waterkwaliteitsgegevens Berenplaat

Meer waterkwaliteitsgegevens Kralingen

Bron: Oppervlaktewater

De bron van uw drinkwater is oppervlaktewater uit de rivier de Maas. Om altijd over voldoende water te beschikken, liggen in het Nationale Park de Biesbosch drie grote spaarbekkens waar wij het Maaswater gemiddeld vijf maanden in opslaan. Naast een goede reservevoorraad, vindt hier tegelijkertijd een natuurlijke zuiveringsstap plaats. Het rivierwater verbetert van kwaliteit door zonlicht en zuurstof. Deze enorme meren zijn met hun opslag van 80 miljoen m³ het kloppende hart van de drinkwatervoorziening.

Dankzij de bekkens is het mogelijk om droge periodes te overbruggen en wanneer de kwaliteit van het Maaswater niet aan onze eisen voldoet, de inname te stoppen. Dit is bijvoorbeeld bij veel slibdeeltjes door regenval of een lozing. Hierdoor nemen we alleen het beste Maaswater in, met grote voordelen voor het zuiveringsproces.

Waar komt mijn drinkwater vandaan?  

Meer weten?

Neem contact op met onze Waterkwaliteitsafdeling via het contactformulier. U kunt aangeven waarin u geïnteresseerd bent en meer informatie of uitleg vragen.

 

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.