De Honingerdijk gebouwen in De Esch
De alleroudste productielocatie van Rotterdams drinkwater was altijd te vinden aan de Honingerdijk. De locatie, waar een van de oudste en grootste watertorens van Nederland staat, werd al gebruikt sinds 1874.
Honderddrie jaar later werd de locatie vervangen door de nieuwe productielocatie Kralingen naast de Van Brienenoordbrug. De watertoren werd niet langer gebruikt, net als alle bedrijfsgebouwen.
De gemeente Rotterdam besloot om er een nieuwe woonwijk te bouwen, nu bekend als De Esch. Gelukkig koos de gemeente voor het behoud van enkele karakteristieken van het bedrijfsterrein, waaronder de watertoren. De waterkelders bleven ook intact en werden zelfs gebruikt als fundering, waardoor de bouw een stuk goedkoper uitviel en veel sloopwerk achterwege kon blijven.
Filterbakken van het bedrijf werden omgevormd tot visvijvers en gebouwen kregen nieuwe bestemmingen. Zo wordt een deel van de watertoren tegenwoordig gebruikt als restaurant en kregen enkele bedrijfsgebouwen nieuwe functies als woningen of wijkgebouw. Het oude pompgebouw heeft zijn naam behouden en wordt nu gebruikt als evenementenlocatie. De woningen zijn herkenbaar aan het halfronde dak. Alle oud-bedrijfslocaties die nog bestaan zijn in 1981 uitgeroepen tot Rijksmonument. Een grappige toevoeging is dat de meeste straatnamen in De Esch te maken hebben met water. Enkele voorbeelden zijn: Drinkwaterweg, Hoge filterweg, Lage filterweg.
Op de eerste foto’s zie je het oude pompstation aan de Honingerdijk. Op de tweede foto zie je hoe het er nu uit ziet.
Ook interessant voor u
Villa Augustus: van Watertoren Dordrecht naar restaurant, hotel en moestuin
Van Opjager naar woonhuis in Sloedam
Watertoren in Middelburg naar woonhuis/B&B
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht