2020

Nieuwe en meest duurzame motor voor de drinkwaterboten

Onze drinkwaterboten DWS10 en DWS11 zijn de eerste schepen in Nederland die worden uitgerust met MAN marine Stage V motoren. Hiermee voldoet Evides Waterbedrijf aan de hoogste emissie-eisen in de haven. Daar zijn we trots op!

November 25, 2020
Drinkwaterboot vaart door Rotterdam met de  Erasmusbrug op de achtergrond

Duurzaam ondernemen vinden wij als bedrijf belangrijk. We zoeken continu naar mogelijkheden om ons energieverbruik te verminderen en onze CO2-voetdruk te verlagen, ook met leveranciers en klanten. “Ook het Havenbedrijf Rotterdam, onze opdrachtgever, vindt het belangrijk dat de haven op een groene manier werkt. Met onze nieuwe motoren dragen we daar aan bij. Het zijn de meeste duurzame brandstofmotoren die er op dit moment zijn. En we hebben de primeur!” zegt schipper Richard van der Donk.

Zorgvuldig onderzoek

Evides heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de meest duurzame optie voor de drinkwaterboot. Richard: “Volledig elektrisch is er eigenlijk nog niet voor binnenvaartschepen, of in ieder geval niet op een manier die technisch toepasbaar is voor onze drinkwaterboot. Dan heb je nog de hybride-variant, maar dan zouden we omgerekend zelfs meer brandstof nodig hebben om de accu vol te houden dan dat we straks verbruiken met de Stage-V motor. Sowieso hebben de drinkwaterboten een laag brandstofverbruik.”

Portret foto van een schipper op de Evides drinkwaterboot

Nabehandeling

De Stage V motoren zijn voorzien van een nabehandeling voor de verbrandingsgassen. Voordelen zijn een lager brandstofverbruik en minder gevolgen voor het milieu. Het inbouwen van deze voortstuwingsmotoren zal enige tijd in beslag nemen. Naar verwachting vaart de eerste drinkwaterboot, de DWS 10 over enkele weken met de nieuwe duurzame motor en de DWS 11 naar verwachting in januari 2021.

Verduurzamen bedrijfsprocessen

Onze andere drie drinkwaterboten hebben al een duurzame CCR2 motor van MAN. De hermotorisering van de DWS 10 en 11 heeft Evides een jaar uitgesteld om te wachten op de lancering van de meest duurzame MAN marine Stage V motor. Een mooie stap in het verder verduurzamen van onze bedrijfsprocessen.  Lees meer.

Deel deze pagina
© 2024