2021

Bijzondere innovatieve methode voor reparaties drains Ouddorp

November 9, 2021
Werknemer Evides

Op onze productielocatie Ouddorp zijn meerdere lekkages in ondergrondse drainagebuizen voor drinkwaterwinning gerepareerd. Heel bijzonder is dat we dit hebben gedaan zonder in het Natura2000-gebied te graven. Hierdoor is voorkomen dat het natuurgebied in de omgeving op Goeree Overflakkee is aangetast en hebben recreanten geen overlast ondervonden.

Uitdaging in een Natura 2000-gebied

De bron van het water op locatie Ouddorp is het Haringvliet. Dit water infiltreren wij in duinen, waar het in 30 dagen een natuurlijke voorzuivering in het zand ondergaat. Het voorgezuiverde water wordt opgevangen in geperforeerde plastic buizen, de drains. Deze drains liggen ongeveer 5 meter onder de grond. Vanuit de drains loopt het water naar putten. Daar vandaan pompen we het naar de productielocatie om het verder te zuiveren tot drinkwater. We maken hier het water voor de klanten op het eiland Goeree-Overflakkee.

Bij locatie Ouddorp wordt gewerkt aan het vergroten van de wincapaciteit van drinkwater. Het is dus belangrijk dat de drains goed werken. In een aantal drains lekt zand in de buizen. Daarom repareren we nu 6 van de ondergrondse drains.

In het oorspronkelijke plan zouden de buizen worden opgegraven. Het gebied is echter een Natura 2000-gebied. Dit gebied is vrij toegankelijk voor recreanten en er lopen grote grazers, voornamelijk runderen. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar alternatieve werkwijzen, waarbij ontgraving niet nodig zou zijn.

Uitvoering

De oplossing is gevonden door samenwerking met Hardick B.V uit Enschede. Zij hebben een methode ontwikkeld waarmee met speciaal gereedschap een rvs buisstuk in de plastic drain geplaatst kan worden. Daarmee is de buis voldoende afgedicht om zandlekkage te voorkomen.

Afgelopen september is deze methode voor het eerst uitgeprobeerd op productielocatie Ouddorp. Met een watervaste camera is vooraf de juiste locatie bepaald, waarna het rvs buisstuk in de drain is geplaatst. Inmiddels zijn vijf van de zes reparaties succesvol uitgevoerd. Deze methode kan ook ingezet worden bij andere projecten in de toekomst.

Door uitvoering op deze manier is mogelijke beschadiging aan het Natura 2000-gebied voorkomen en hebben recreanten ongestoord van het gebied kunnen genieten.

Deel deze pagina
© 2024