2021

Bijzondere ontdekking in waterwingebied Middel- en Oostduinen

Evides Waterbedrijf beschermt de drinkwaterbronnen met prachtige natuurgebieden. Onderzoekers deden onlangs in het waterwingebied Middel- en Oostduinen in Ouddorp een bijzondere ontdekking: in verschillende duinpoelen leeft de zeer zeldzame Medicinale Bloedzuiger.

June 17, 2021

Ontdekking in duinpoelen

In het waterwingebied Middel- en Oostduinen liggen veel poelen. Die zijn aan het begin van de vorige eeuw gegraven als veedrenkpoel of ze zijn ontstaan bij het opruimen van mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige poelen vallen in de zomer droog, maar in een aantal blijft het hele jaar water staan. Evides en Natuurmonumenten onderzoeken dit jaar welke dieren er leven: vrijwilligers speuren naar amfibieën en Stichting EIS (Kenniscentrum voor Insecten), een speciaal kennisinstituut inventariseert kleinere waterbeesten. Tijdens het onderzoek ontdekte een medewerker van het kennisinstituut in drie van de duinpoelen een heel zeldzame waterworm: de medicinale bloedzuiger.

Medicinale bloedzuiger Hirudo medicinalis

Medicinale bloedzuiger

De naam van het dier zorgt misschien even voor wat schrik. Dat is niet nodig, want het betreft een ongevaarlijk beestje waar de mens al eeuwenlang dankbaar gebruik van maakt in de medische wetenschap. Vroeger werden de dieren vooral gebruikt voor aderlatingen, waarbij “fout” bloed uit het menselijk lichaam werd afgevoerd. Ook nu nog worden medicinale bloedzuigers gebruikt in de medische wetenschap, zoals bij moeilijk te genezen wonden in de plastische chirurgie en als pijnstiller bij artritis. De bloedzuigers van tegenwoordig worden onder gecontroleerde omstandigheden voor deze medicinale toepassingen gekweekt.

Perfect leefmilieu

De medicinale bloedzuiger is vooral bekend uit het rivierengebied en een paar vennen in Limburg, Brabant en Gelderland. Ze zijn erg zeldzaam in Nederland. Dat komt doordat de worm in een heel specifiek soort leefgebied heeft. Het water waarin de bloedzuiger leeft, mag niet te zuur zijn en ook niet te voedselrijk. Medicinale bloedzuigers houden van ondiepe poelen, waarin het water snel warm wordt. Reeën die hier water komen drinken, zijn een perfecte voedselbron voor medicinale bloedzuigers. Razendsnel zwemmen de bloedzuigers dan naar de bezoekers toe en zuigen zich vast. Naast wilde dieren, vervullen de koeien en paarden die grazen in de Middel- en Oostduinen de rol van slachtoffer. Het ‘slachtoffer’ merkt daar weinig van en de bloedzuiger laat zich na enige tijd vanzelf weer terug in het water vallen. Het waterwingebied Middel- en Oostduinen is een perfect leefmilieu voor medicinale bloedzuigers!

Deel deze pagina
© 2024