2021

Dordtse kinderen trappen Nationale Kraanwaterdag af

September 22, 2021
Regionale opening Nationale  Kraanwaterdag

Op woensdag 22 september 2021 hebben ruim 210.000 deelgenomen aan de derde editie van Nationale Kraanwaterdag. In het levergebied van Evides Waterbedrijf hebben een recordaantal van 26.000 kinderen meegedaan. Het thema van deze derde editie is kraanwater als de gezonde en sportieve dorstlesser. Op deze dag drinken kinderen op basisscholen en bso’s alleen kraanwater en leren ze waarom water belangrijk is voor het lichaam. De dag is officieel geopend door wethouder Rik van der Linden en Evides Manager Infra Mark Wehrung op basisschool IKC de Regenboog in Dordrecht.

Actief programma

In de ochtend is startsein gegeven door wethouder Rik van der Linden en Evides Manager Infra Mark Wehrung. Onder begeleiding van DJ Remy zijn de leerlingen samen met Evides mascotte Evi dansend op het kraanwaterlied de dag gestart. Verder hebben leerkrachten van de school en twee Evides kraanwaterlesdocenten kraanwaterlessen verzorgd. De ochtend is afgesloten met een gezonde lunch voor alle leerlingen. In de middag is de nieuwe natuurspeeltuin officieel geopend door wethouder Marco Stam. Tijdens het middagprogramma heeft Evides met verschillende partners waaronder de GGD Zuid-Holland-Zuid, Gemeente Dordrecht, Dordt Sport en Doe ff Gezond sportieve, creatieve en leerzame wateractiviteiten aangeboden.

Regionale opening Nationale kraanwaterdag

Gezonde gewoonte

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater te bespreken. Gelukkig kan er weer gesport en gegymd worden. Daarom is er tijdens deze editie extra aandacht voor het drinken van kraanwater tijdens het sporten en bewegen. De drinkwaterbedrijven en deelnemende partners zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag benutten door het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren.

Educatieve stimulans

Alle drinkwaterbedrijven en deelnemende partners, stimuleren basisscholen en kinderopvang om het drinken van kraanwater op te nemen in het beleid. En niet alleen op Nationale Kraanwaterdag. Ook erna is het belangrijk om kinderen standaard wekelijks op één of meer dagen kraanwater te laten drinken. Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken.

Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water het lichaamsvocht aanvult bij sport en beweging, de lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert. Ook in de klas en tijdens het leren  is voldoende water drinken belangrijk: Je kan je beter concentreren en het vermindert de kans op hoofdpijn.

Over Nationale Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, ondersteund door vele partners waaronder Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht en Gezonde School, gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag.

Meer weten? www.kraanwaterdag.nl

Deel deze pagina
© 2024