2021

Evides helpt de natuur een handje

Een mooie tijd van het jaar is aangebroken: bomen krijgen weer bladeren, planten steken hun kop boven de grond, vogels beginnen te broeden en reeën krijgen jongen. In het voorjaar is de natuur op zijn mooist. Maar ook het meest kwetsbaar! Help jij mee de natuur te beschermen?

April 26, 2021
Sint Jansteen grijze zandbij

De natuur ontwaakt 

De waterwingebieden van Evides zijn een oase van rust. Planten groeien en bloeien en dieren kunnen zich hier ongestoord voortplanten en hun jongen groot brengen. Evides helpt de natuur ook een handje. Zo hebben we afgelopen winter een voormalig gronddepot in de buurt van het dorp Rilland speciaal ingericht voor oeverzwaluwen. Deze vogels graven een nestholte in een steile wand. Hun jongen kunnen daardoor opgroeien buiten het bereik van roofdieren, zoals vossen. Een groep van ongeveer 30 oeverzwaluwen heeft deze nieuwe nestplaats inmiddels ontdekt en is begonnen met het graven van nestgangen!

De eerste soorten

Wandelaars en fietsers zijn van harte welkom om van de prille natuur te genieten in de waterwingebieden van Evides. Dwerggras is in de Middel- en Oostduinen bij Ouddorp één van de vroegst bloeiende planten. Wie goed zoekt, kan dit minuscule plantje (dwerggras wordt een paar centimeter hoog) vinden. Maar ook in andere waterwingebieden groeit en bloeit er van alles. De bossen op de Brabantse Wal bieden onderdak aan bijvoorbeeld broedende haviken en in de Waterwinbossen van Zeeuws Vlaanderen graven grijze zandbijen hun holletjes. Er is dus genoeg te zien! 

Kraambezoek

Goed om te weten: bij een bezoek in onze waterwingebieden zijn we als mens op kraambezoek in de natuur. Het is daarom belangrijk om op de paden te blijven, de hond aan de lijn te houden en afval achter te laten in de prullenbak of mee te nemen. Helpt u zo ook een handje mee om planten en dieren in onze waterwingebieden ongestoord op te laten groeien?

Meer weten over onze natuurgebieden? Lees  hier meer.

Deel deze pagina
© 2024