2021

Oudste drinkwaterleiding in het Westland geïnspecteerd

July 27, 2021
Gietijzerleiding in Oosteinde

In mei is door onze monteurs in Wateringen een buisdeel van gietijzer vervangen om een koppeling te kunnen maken met een nieuw distributienet. Een goede gelegenheid om de kwaliteit van deze oudste werkende leiding in het Westland – met een leeftijd van 135 jaar - te onderzoeken.

135 jaar oud

Zoals op de foto te zien is, zag de buitenkant er nog als nieuw uit en na onderzoek bleek deze gietijzeren leiding nog van goede kwaliteit te zijn. Op de mof is het ingegoten productiejaar te zien, 1886. Deze gietijzeren buizen zijn in Luik (Liege) gegoten door de "Compagnie Générale des Conduites d'Eau". Dit bedrijf was in die tijd betrokken bij de aanleg van verschillende drinkwatervoorzieningen in Nederland.

Eerdere transportleiding

Deze leiding was in eerste instantie de transportleiding van schoon duinwater van Monster naar Delft. Op 8 februari 1886 werd gestart met de werkzaamheden aan de waterwinplaats, de watertoren, en de 14 km lange hoofdleiding. Op 2 juni 1887 stroomde het eerste water naar ongeveer 800 klanten in Delft.

Grondzettingen

Deze gietijzeren leiding is verbonden door middel van zogeheten mof-spie verbindingen. Omdat deze verbindingen gevoeliger zijn dan gemiddeld voor zettingen in de grond, wordt deze leiding eind dit jaar vervangen. Deze grondzettingen ontstaan onder andere door graafwerkzaamheden in de grond aan de vele kabels en leidingen die er liggen en kunnen lekkages ten gevolg hebben. Dit doen we in afstemming met de gemeente. We vervangen dit oudste leidingdeel in combinatie met een project van de gemeente Westland, dat hebben wij zo met hen afgestemd. Zo hoeft de grond daar maar één keer open en beperken we de overlast voor de omgeving.

Evides onderhoudt het 14.000 km lange leidingnet zorgvuldig. Naast reguliere werkzaamheden voeren we ook omvangrijke projecten uit om onze leidingnet toekomstbestendig te houden.

Een foto van een 150 jaar oude waterleiding.
Bewijs van 150 jaar oude waterleiding.
Deel deze pagina
© 2024