Vernieuwd grondwatermeetnet

Grondwatermeetpunt in het bos

Evides Waterbedrijf heeft een uitgebreid netwerk van meetpunten waarmee grondwaterstanden en de -kwaliteit tot op meer dan 100 meter diepte kunnen worden gemonitord en geanalyseerd. In 2021 voeren we grootschalig onderhoud uit aan dit belangrijke meetnet. Daarmee zorgen we ervoor dat onze grondwatergegevens up-to-date blijven.

Belang van het grondwatermeetnet

Evides heeft grondwatermeetnetten in de omgeving van onze waterwinningen in Ossendrecht, Huijbergen, Halsteren, Sint Jansteen, Haamstede, Ouddorp en het eiland van Dordrecht. Door informatie over het grondwater te verzamelen, begrijpen we hoe onze winningen werken. We bekijken de kwaliteit en de hoogte van het grondwater tot op grote diepte. Het diepste meetpunt zit ongeveer 175 meter onder de grond! Daarmee krijgen we een goed beeld over hoe diep het zoute water in de ondergrond zit. Dit water gebruiken we niet om kraanwater van te maken. Ook gebruiken we de metingen uit ons meetnet om te laten zien of er effecten van onze winningen op de omgeving zijn.

Gefaseerd vernieuwingen uitvoeren

Het is heel belangrijk dat we een betrouwbaar meetnet hebben en dat de metingen van goede kwaliteit zijn. Daarom voeren we dit jaar grootschalig onderhoud uit aan ons meetnet. Dat vergt natuurlijk een goede planning. Daarom voeren we het grote aantal vernieuwingen gefaseerd uit. Zo vervangen we in ons voorzieningsgebied Ossendrecht momenteel 3 verouderde waarnemingsputten door nieuwe. Ook plaatsen we nieuwe meetpunten, ijken we de bestaande meetpunten nauwkeurig en krijgen meetpunten nieuwe beschermconstructies. In alle meetpunten plaatsen we geautomatiseerde meetapparatuur, zodat we hoogfrequente data kunnen verzamelen.

Machine aan het boren in de grond
Foto 1: Booropstelling in Ossendrecht

Landmeetspecialist / persoon in een groen grasveld
Foto 2: Landmeetspecialisten in het veld

Toekomstbestendig

De meetpunten kunnen in de toekomst uitgerust worden met telemetrie. Hiermee kunnen we de grondwaterstanden real-time volgen op een dashboard. Later dit jaar gaan we in het grondwatermeetnet op het eiland van Dordrecht op een vergelijkbare manier te werk. Als we klaar zijn met de werkzaamheden, zijn onze meetpunten klaar voor de toekomst!

Eerdere berichten

Luchtfoto van een bouwplaats

Gestuurde boring Den Hoorn

Jorte Weij, toezichthouder bij de gestuurde boring in Den Hoorn: “Vanwege de komst van nieuwbouwwoningen aan de Dijkshoo...

Lees meer

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.