2022

Kalk uit drinkwaterzuivering circulair ingezet

Kalkkorrels kunnen na het onthardingsproces gebruikt worden in de rug van tapijttegels en face scrub.

February 10, 2022
Medewerker van Evides laat een glazen pot vol kalkkorrels zien.

Evides Waterbedrijf levert onthard kraanwater aan zijn klanten. Hiervoor halen we kalk uit het water. Op onze drinkwaterzuivering Baanhoek (Dordrecht) en Halsteren doen we dat via een processtap die ervoor zorgt dat een groot deel van de aanwezige kalk zich hecht aan speciale kalkkorreltjes. In samenwerking met AquaMinerals en andere drinkwaterbedrijven worden deze kalkkorrels afgezet. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt in de rug van tapijttegels, maar ook als vervanger van microplastics in een circulaire face scrub. Een deel van de kalkkorrels komt, nadat ze weer klein zijn gemaakt, terug in het onthardingsproces.

Duurzaam ondernemen

Naast het leveren van zachter water aan onze klanten, kunnen we het restproduct nu ook circulair inzetten. Onthard water zorgt onder andere voor een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. Hierdoor hoeven consumenten minder schoonmaak- en wasmiddelen te gebruiken. Zo is ontharden goed voor het milieu, klimaat en uw portemonnee.

Erkenning

AquaMinerals en de Nederlandse drinkwaterbedrijven, waaronder Evides Waterbedrijf, hebben in september 2021 het cradle-to-cradle certificaat, niveau goud, gekregen voor de geproduceerde 100% kalkkorrels uit het zuiveringsproces voor kraanwater.

Deel deze pagina
© 2023