2022

Opening gerenoveerd hoofdgebouw grootste drinkwaterproductielocatie van Nederland

Evides Waterbedrijf heeft op donderdag 17 maart 2022 het gerenoveerde hoofdgebouw op Berenplaat in Spijkenisse geopend. Via dit hoofdgebouw sturen we de grootste productielocatie van drinkwater in Nederland aan.

March 17, 2022
Burgemeester Foort van Oosten, algemeen directeur Annette Ottolini en regiohoofd Groot-Berenplaat Paul van Versendaal knippen het lintje tijdens de opening van productielocatie Berenplaat.

Algemeen-directeur Annette Ottolini : “Het gerenoveerde gebouw is veel duurzamer: door de aanpassingen wordt er veel minder energie gebruikt. Bovendien is er geen gas meer nodig voor de verwarming. Alle maatregelen tezamen hebben een reductie van ruim 600.000 kWh/jr aan elektriciteit, dit is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 200 huishoudens en een verlaging van de CO2-voetafdruk met 125.000 kg/jr. Het gebouw heeft daardoor nu een A+++ energielabel i.p.v. een G energielabel. Hiermee leveren we een grote bijdrage aan onze ambitie energieneutraal zijn. Bovendien kunnen onze medewerkers, die ervoor zorgen dat 24/7 drinkwater gemaakt wordt, veel prettiger en efficiënter werken in het vernieuwde gebouw.”

Officiële opening 

Burgemeester van Nissewaard Foort van Oosten heeft, samen met Annette Ottolini, de opening van het hoofdgebouw verricht. “Het is voor ons als gemeente van groot belang dat bedrijven die binnen onze gemeente gevestigd zijn meedoen aan die grote energietransitie. Ik ben onder de indruk van de stappen die Evides in dit kader genomen heeft”.

Label A+++ voor hoofdgebouw

Het hoofdgebouw is van vloer tot dak duurzaam opnieuw opgebouwd, waardoor we minder energie gebruiken. En door het inzetten van een warmtepomp voor het verwarmen en koelen van het gebouw is het gebouw zelfs gasvrij geworden.

Het gebouw is nu voorzien van grote ramen met HR+++ isolatieglas, koudebrugonderbrekingen in de kozijnen, vloer- en dakisolatie en verlichting volledig uitgevoerd in LED. Op het dak zijn zonnepanelen aangelegd, waardoor we onze eigen energie opwekken. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd met behoud van de bijzondere architectonische waarde van het gebouw. 

Grootste drinkwaterproductielocatie in Nederland

Het gerenoveerde hoofdgebouw huisvest de Controlekamer van de regio Groot Berenplaat. Dit is het zenuwcentrum voor de besturing van de productielocaties Berenplaat, Ouddorp en Haamstede. Berenplaat is de grootste productielocatie van drinkwater in Nederland. Hier wordt drinkwater gemaakt voor inwoners van Rijnmond, Voorne-Putten, de Hoeksche Waard, Albrandswaard en het Westland. Daarnaast kan deze productielocatie ook ingezet worden als back-up voor productielocaties Kralingen (Rotterdam) en Baanhoek (Dordrecht).

Deel deze pagina
© 2024