2022

Terug van vakantie? Spoel de kranen direct door!

Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Komt u thuis van vakantie, spoel dan direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! Vang het water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

July 21, 2022

Doorspoelinstructie van Evides

Om de leidingen in uw huis op een efficiënte wijze door te spoelen adviseren wij u de volgende volgorde:

  1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
  2. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit. Daarna de kranen die verder weg zitten van de watermeter.
  3. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop.

Of bekijk het instructiefilmpje.

Voorkom inademing van waterdruppeltjes

Let bij het doorspoelen van de douchekop of tuinslang met sproeier op dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een washandje over de sproeikop te plaatsen. Zo voorkomt u dat u de waterdamp inademt die mogelijk kan leiden tot een legionellabesmetting met een longontsteking of de zogeheten veteranenziekte als gevolg.

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende huishoudelijke klusjes. Of vang het water op en maak de planten binnen én buiten weer blij. Wel zo duurzaam!

Geheugensteuntje

Als geheugensteuntje heeft Evides een speciale kraanhanger ontwikkeld. Download en print de kraanhanger. Hang deze voordat u op vakantie gaat om uw kraan of leg hem in de wasbak wanneer de kraan vanaf straat te zien is. Ook vindt u op de hanger een doorspoelchecklist. Wilt u liever niet printen? Stel dan een herinnering in op uw smartphone. Handige geheugensteuntjes voor als u weer thuis komt.

Deel deze pagina
© 2024