2022

Waterverbruik bij droogte: wat zeggen de cijfers?

Ook in het uitzonderlijk droge jaar 2022 heeft Evides Waterbedrijf continu voldoende drinkwater kunnen leveren.

September 7, 2022
Historisch overzicht weekleveringen

Extra alert

Ging dit vanzelf? Nee, zeker niet. De medewerkers van het drinkwaterbedrijf zijn in droge periodes altijd extra alert op het watergebruik. De productie van drinkwater en de gevraagde hoeveelheid water passen we dagelijks op elkaar aan. En ook dit jaar hebben we de gevraagde hoeveel drinkwater kunnen maken en leveren.

Tegelijkertijd hebben we gezien dat ons nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas goed werkt. Rivierwater van slechte kwaliteit hebben we voorbij laten stromen en water van goede kwaliteit ingenomen om onze spaarbekkens in de Biesbosch mee te vullen. Zelfs in tijden van lage rivierafvoer hebben we door de waterkwaliteit goed te monitoren en meten nog water in kunnen nemen. Met name de kwaliteit van het water in de Maas, maar ook het Haringvliet, wordt in de zomerperiode extra in de gaten gehouden. Bij een lage rivierafvoer is de waterkwaliteit van de rivieren extra kwetsbaar voor lozingen en incidenten.

Top 3 grootste waterlevering

En hoeveel drinkwater hebben we dan geleverd? De topdag dit jaar, tot nu toe, was op dinsdag 19 juli. Het was toen extreem warm. Een tropische dag zelfs met in De Bilt een temperatuur van 35,5 graden. We leverden die dag 581 miljoen liter water aan onze consumenten en bedrijven. Dit is bijna 150 miljoen liter meer dan de laagste levering van drinkwater in de totale ‘zomerperiode’ van april tot en met nu (op zondag 5 juni: 432 miljoen liter). Ook is het ruim 100 miljoen liter (+21%) meer dan een gemiddelde dag in 2021 (480 miljoen liter).

Met een gemiddelde daglevering in de zomerperiode van 500 miljoen liter staat de drinkwaterlevering in 2022 op de 3de plek. Kijkend naar de afgelopen 10 jaar was dit alleen in 2018 en 2020 hoger.

Als we naar onze waterlevering per week kijken, dan hebben we in week 33 (van 15 tot en met 21 augustus) het meeste water geleverd. In die week heeft Evides 3,8 miljard liter drinkwater geleverd. De gemiddelde weekafname in 2021 was 3,4 miljard liter.

Droge periode breidt zich uit

Alhoewel het de hele zomer droog is, zagen wij eind mei/begin juni een dip in het leveren van drinkwater. Gedurende drie weken, van 23 mei tot en met 12 juni, werd er dagelijks gemiddeld 467 miljoen liter drinkwater afgenomen. Dit is 33 miljoen liter minder dan het daggemiddelde van de gehele ‘zomerperiode’. Dat lag op 500 miljoen liter.

Wat we ook zien, is dat de droge periode zich uitstrekt over meer maanden. Daar waar vroeger onze zomerperiode vooral juni, juli en augustus betroffen, werken wij nu met een ‘zomerperiode’ van april tot en met september.

Deel deze pagina
© 2024