2023

Evides bij EenVandaag over wat te doen aan de vervuiling van de Maas

September 6, 2023

In aflevering 1 van deze zomerserie over de rivieren in Nederland gaat EenVandaag dieper in op de Maas. Wat kun je doen aan de vervuiling in de Maas. En welke bedrijven zijn het eigenlijk, die het water van de Maas vervuilen?

Evides Waterbedrijf directeur Annette Ottolini.

Meer antropogene stoffen in de Maas

Evides’ algemeen directeur Annette Ottolini ziet dat er veel meer zogeheten antropogene stoffen in de Maas zitten. Dat zijn stoffen die door mensen worden gemaakt, zoals PFAS. Die worden geloosd in de rivier zowel buiten Nederland als in Nederland. Ottolini: “Met alle zichtbare en onzichtbare vervuiling is het schoonmaken van het water een steeds grotere opgave. Dat betekent dat wij de afgelopen jaren zuiveringsstappen hebben moeten toevoegen of hebben geïntensiveerd, om ervoor te zorgen dat wij aan onze klanten goed drinkwater leveren. Dat is wat Evides betreft wel de omgekeerde wereld.”

Oproep aan industrie en landbouw

Evides doet in de uitzending onder andere een oproep aan de vervuilers. Ottolini: “Dus industrie, landbouw: neem je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat je geen stoffen loost die bezwaarlijk zijn voor het water om er drinkwater van te maken. Wat er niet inkomt, hoeven wij er ook niet uit te halen”.

Verouderde vergunningen snel updaten

Naast Annette Ottolini komt ook Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas en de Schone Maaswaterketen (SMWK) aan het woord. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de vergunningen van de bedrijven die hun afvalwater direct of indirect via het riool op de Maas lozen. En dat is helaas geen kwestie van even op een knop drukken, geeft Van der Ploeg aan. Dat is speurwerk.

Van der Ploeg: “Ik zag door mijn onderzoek vooral wat er allemaal niet in de vergunningen staat. Bij het doorlezen van een vergunning viel vaak op dat die nogal gedateerd zijn. De stoffen waarop lozingen wordt getoetst, dat zijn niet de stoffen waar wij ons als drinkwaterbedrijven zorgen over maken. Vaak staan die stoffen niet in de vergunning. Terwijl we ze wel meten in het rivierwater.“

“Vergunningen van bedrijven tegen het licht houden is één ding”, zegt Van der Ploeg. “Handhaven is een tweede. Daar heb je handhavers voor nodig en daar zijn er naar zijn mening niet genoeg van. Dus ook daar is werk aan de winkel.”

Bij de bron aanpakken

Zowel Ottolini als Van der Ploeg benadrukken dat een aanpak bij de bron noodzakelijk is. De vervuiler moet zorgen dat hij geen drinkwaterbezwaarlijke stoffen loost. Het wordt tijd dat het adagium ‘de vervuiler betaalt’ wordt toegepast en wordt gehandhaafd. Het is niet meer van deze tijd dat drinkwaterklanten betalen voor het schoonmaken van de vervuiling door bedrijven.

Bekijk hier de complete aflevering.

Deel deze pagina
© 2024