2023

Woensdrechtse leerlingen trappen Nationale Kraanwaterdag af

September 27, 2023

Op woensdag 27 september hebben 200.000 basisschoolleerlingen deelgenomen aan de vierde editie van Nationale Kraanwaterdag. In het gebied van Evides Waterbedrijf hebben ruim 26.000 kinderen meegedaan. Het thema van deze vierde editie is ‘Water uit de kraan, goed gedaan’. Op deze dag drinken kinderen op basisscholen en bso’s alleen kraanwater en leren ze waarom water drinken belangrijk is. In Woensdrecht is de dag officieel geopend door wethouder Lars van der Beek en Evides Regiomanager Edwin Poulus op basisschool LPS Fortuna in Woensdrecht.

Mascotte Evi groet de kinderen.

Educatief programma

In de ochtend is startsein gegeven door wethouder Lars van der Beek en Evides Regiomanager Edwin Poulus. Voor de opening hebben leerlingen van LPS Fortuna samen met Evides mascotte Evi een kraanwaterwedstrijd gehouden. De ochtend is afgesloten met het geven van kraanwaterlessen door leerkrachten van de school en drie Evides kraanwaterlesdocenten kraanwaterlessen verzorgd. Ook na Kraanwaterdag is kraanwater een terugkomende thema in het lesprogramma van de school.

Poll onder bovenbouwleerlingen

Uit onderzoek onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat 93% van de ondervraagde kinderen besparen van kraanwater belangrijk vindt. Vandaag doen ruim 200.000 kinderen op basisscholen en bso’s in heel Nederland mee aan Nationale Kraanwaterdag. Ze krijgen les over waarom water drinken gezond is, maar ook waarom het zo belangrijk is om slim om te gaan met water. De dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven. In Amsterdam wordt Nationale Kraanwaterdag vandaag feestelijk geopend door minister Harbers.

Uit een poll onder basisschoolleerlingen uit heel Nederland blijkt dat 74% van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruikt, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is.

Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet daarom de ambitie uitgesproken om zuiniger om te gaan met water. Met als streven om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.

Verhogen waterbewustzijn

Ook drinkwaterbedrijven zelf zetten zich in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen met campagnes en informatie voor volwassenen en bedrijven. Het is belangrijk dat ook kinderen leren dat je op school en thuis slim kan omgaan met kraanwater. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zelf ook al bewust omgaan met hun watergebruik. Vooral door de kleine spoelknop van de wc te gebruiken en korter te douchen.

Over Nationale Kraanwaterdag 

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Wethouder Lars van der Beek spreekt de kinderen toe.
Evi en de kinderen lachen naar de camera.
Deel deze pagina
© 2024