2023

Week van ons water: aandacht voor medicijnresten

October 24, 2023
Hand vol medicijnen.

Heb je medicijnen over? Lever ze in bij de apotheek! Dat is de boodschap van de geneesmiddelen- en watersector tijdens de Week van Ons Water (14 tot en met 29 oktober 2023). Medicijnresten in het oppervlaktewater vormen een bedreiging voor de dieren en planten die leven in het oppervlaktewater en maken het lastiger om schoon drinkwater te maken. Als we er samen voor zorgen dat er minder medicijnresten in ons water komen, dan houden we de bronnen voor ons drinkwater schoon. Want: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit.

Spoel daarom de resten van medicijnen niet door het toilet of de gootsteen, maar breng deze net als ongebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek. De apotheker zorgt vervolgens, samen met de gemeente, voor een verantwoorde afvoer. Zo helpt iedereen mee om ons water zo schoon mogelijk te houden.

Hoe lever ik medicijnresten in bij de apotheek?

  • Doosjes: lever alleen de strips in
  • Flesjes en tubes: verwijder (voor je privacy) het etiket
  • Lege glazen flacons: mogen in de glasbak
  • Gebruikte naalden: altijd in de naaldencontainer.   

Watersector werkt aan oplossingen

Medicijnresten komen niet alleen via de gootsteen in het rioolwater, maar ook via de ontlasting en urine. Om dit probleem aan te pakken moeten in de hele medicijnketen (productie, gebruik, inzameling en zuivering) stappen worden gezet. Daarom werkt de watersector ook aan oplossingen om medicijnresten uit het rioolwater te halen. Drinkwaterbedrijven, waterschappen, gemeenten, de farmaceutische industrie en partijen uit de zorgsector werken samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.

Onderzoek naar zuiveringstechnieken

Eind oktober 2023 is bij de rioolwaterzuivering in Garmerwolde een onderzoek gestart welke zuiveringsmethode het meest geschikt is voor het verwijderen van medicijnresten uit gezuiverd afvalwater en op welke wijze dit water vervolgens kan worden ingezet als bron voor industriewater. Deze testen maken deel uit van het driejarige onderzoeksproject REGAIN, een samenwerking tussen waterschap Noorderzijvest, waterkwaliteit- en watertechnologiebedrijf WLN, het kennisinstituut CEW en North Water (industriewaterdochter van Waterbedrijf Groningen en Evides Industriewater).

Luchtfoto van rioolwaterzuivering en Industriewaterzuivering Garmerwolde.
Deel deze pagina
© 2024