2024

Evides Waterbedrijf viert 150 jaar betrouwbaar drinkwater

Op 1 oktober 2024 is het precies 150 jaar geleden dat het eerste drinkwaterbedrijf in onze regio, en daarmee de eerste voorganger van Evides Waterbedrijf, is opgericht.

January 9, 2024

Evides staat in 2024 graag stil bij deze mijlpaal met een kijkje in de geschiedenis van de drinkwaterproductie en -levering in het zuidwesten van Zuid-Holland, Zeeland en de Brabantse Wal. Dinsdag 9 januari is het startsein gegeven voor dit jubileumjaar. 

Jubileumvlag Evides 150 jaar.
Jubileumvlag Evides 150 jaar.

Start jubileumjaar 

Bij het hoofdkantoor van Evides Waterbedrijf aan de Schaardijk in Rotterdam werd dinsdag door algemeen directeur Annette Ottolini de jubileumvlag gehesen. Deze jubileumvlag zal het gehele jaar wapperen op alle locaties van Evides Waterbedrijf. Op de website van het waterbedrijf is een jubileumpagina gelanceerd waar het hele jaar door stilgestaan wordt bij dit jubileum. Annette Ottolini: “We vinden het belangrijk om de inwoners van het gebied waar wij drinkwater aan leveren te vertellen over de ontwikkeling op het gebied van ons drinkwater en onze industriewaterdiensten. We geven onze klanten ook graag een doorkijkje naar de toekomst.” 

Gewoon bijzonder 

Eind negentiende eeuw was schoon en veilig drinkwater nog heel uitzonderlijk. Men dronk voornamelijk ongezuiverd water uit grachten en sloten. Dit veroorzaakte regelmatig cholera- en tyfusepidemieën waaraan duizenden mensen stierven. Nu, 150 jaar later, vinden we betrouwbaar drinkwater zo gewoon dat we er niet eens meer over nadenken als we de kraan opendraaien. Het is er, altijd en overal. Helaas is dat richting de toekomst niet zo vanzelfsprekend meer. Ottolini: “Droogte en vervuiling van onze bronnen stellen ons in toenemende mate voor uitdagingen. Uiteraard zijn we hier goed op voorbereid en nemen we de maatregelen die nodig zijn om ook in de toekomst schoon en betrouwbaar drinkwater en industriewaterdiensten te leveren. Maar het laat wel zien dat wat zo gewoon lijkt, toch echt heel bijzonder is én blijft.” 

Alles over de geschiedenis van Evides  

Op de website en de LinkedIn-, Facebook- en Instagram pagina’s van Evides Waterbedrijf wordt gedurende 2024 stilgestaan bij de rijke geschiedenis van het waterbedrijf met een wekelijks bericht over belangrijke historische feiten. Denk aan het ontstaan van het waterbedrijf en aan bijzondere mijlpalen zoals de Tweede Wereldoorlog, de watersnoodramp en het ontstaan van industriewater. Zo valt er elke week iets te ontdekken over het drinkwater van vroeger, het drinkwater van nu en het drinkwater van de toekomst.  

De eerste vier berichten over de beginjaren van drinkwater in Zuid-Holland zijn nu te lezen op onze jubileumpagina.  

Evides directie met de jubileumvlag.
Deel deze pagina
© 2024