2024

Laurens Lyceum winnaar Rotterdams Jongerendebat Water & Klimaat

Het debatteam van het Laurens Lyceum uit Rotterdam is de winnaar van het Rotterdams Jongerendebat over Water & Klimaat op 22 maart. 

March 22, 2024

Tijdens Wereldwaterdag streden leerlingen van zeven middelbare scholen uit de regio Rotterdam tegen elkaar. Dit debat, georganiseerd door de Rotterdamse waterpartners, heeft als voornaamste doel jongeren bewust te maken van duurzaam watergebruik, nu en in de toekomst.

Het winnende team van het Laurens Lyceum.
Het winnende team van het Laurens Lyceum.

De deelnemers aan het toernooi kregen prikkelende stellingen voorgelegd die te maken hadden met duurzaam gebruik van water, klimaatverandering, waterveiligheid en drinkwater uit de regio. Na een aantal debatrondes verkoos de jury het Laurens Lyceum als winnaar. Zij zijn bekroond met een prachtige bokaal. De tweede prijs ging naar Stedelijk Dalton Lyceum uit Dordrecht en Emmaus College uit Rotterdam eindigde als derde. 

Het Dalton Lyceum.
Het Emmaus College.

Volgens de jury, die bestond uit een aantal afgevaardigden van de betrokken waterpartners waren de teams goed aan elkaar gewaagd: ‘Het niveau lag erg hoog en alle teams kwamen met inhoudelijk sterke punten’. De leerlingen van het Laurens Lyceum zijn trots op deze eerste plaats: ‘Had dit niet verwacht, helemaal top dit!’ Er werd ook een individuele prijs uitgereikt voor beste debater. Milan van Emmaus College ontving deze prijs.

Milan de beste debater.

Bewust omgaan met water

Jongeren leven in een tijd waarin er veel gaat veranderen. Zij zijn de generatie die de gevolgen van klimaatverandering voor een groot deel van hun leven mee gaat krijgen. Voldoende schoon water uit de kraan, periodes van droogte, of juist van wateroverschot. Het zijn thema’s die steeds meer gaan spelen in de toekomst. Doel van het debat is dan ook om jongeren na te laten denken over het duurzaam gebruik van water, nu en in de toekomst. Maar ook om hen inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast en andere gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. 

Het debat wordt eens in de twee jaar door de Rotterdamse waterpartners Gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland onder de vlag van ‘Alliantie Waterkracht’ georganiseerd.

Deelnemende scholen

Aan het debat deden zeven scholen uit de regio mee: Dalton Lyceum Barendrecht, Emmauscollege (Rotterdam), Laurens Lyceum (Rotterdam), OSG de Ring van Putten (Spijkenisse), Erasmiaans Gymnasium (Rotterdam), Wolfert tweetalig (Rotterdam), Stedelijk Dalton Lyceum (Dordrecht).

Alle deelnemers en Annette Ottolini.
Deel deze pagina
© 2024