Vrouw vult glas water onder de kraan

"We brengen drinkwater, maar bovenal een kans op een betere toekomst"

De vanzelfsprekendheid dat er water uit de kraan komt, is op heel veel plekken in de wereld iets om van te dromen. Want 884 miljoen mensen leven zonder betrouwbaar kraanwater en 2,4 miljard zonder sanitaire voorzieningen.

Als waterbedrijf willen we hier verandering in aanbrengen. En daar werken we aan via de stichting Water for Life. Hans Put, distributie-expert bij Evides Waterbedrijf, heeft een aantal jaar in het buitenland gewerkt. Hij vertelt wat hij samen met collega’s en lokale waterbedrijven heeft gedaan om dorpen en steden in Kenia te voorzien van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Lekkages en diefstal stoppen

"De afgelopen vier jaar was ik werkzaam in de Keniaanse kustplaats Mombasa. Aan de rand van de stad, in de sloppenwijken, was drinkwater altijd onderwerp van gesprek. Er is een groot tekort waardoor mensen ver moeten lopen voor schoon water. Of ze betalen vele malen meer dan de oorspronkelijke prijs. Door het tekort had niet meer dan de helft van de stad de beschikking over drinkwater en dat maar slechts een aantal dagen of uren per week per regio. Lekkages in het leidingnet en diefstal op plekken voordat het de klant zou bereiken, zijn de oorzaak.

Wij hebben samen met het lokale waterbedrijf zoveel mogelijk lekkages opgespoord en gerepareerd. Maar we hebben hen ook geleerd hoe ze de verspillingen kunnen terugbrengen en voorkomen. Het resultaat was dat meerdere delen van de stad de beschikking over drinkwater kregen. Daar waren we heel blij om. We merken dat het delen van onze Nederlandse waterkennis heel waardevol is. Steden en dorpen van stromend drinkwater voorzien is heel dankbaar werk.

Wc als start van de toekomst

Iets wat mij erg is bijgebleven speelde zich af in een klein dorpje in de regio Likoni, ten zuiden van Mombasa. Ik kwam daar in 2016 op een middelbare school met zo’n duizend leerlingen. Meisjes waren er opvallend in de meerderheid. Op het erf stond een krot – vier palen en een wapperend stuk plastic – dat dienst moest doen als toiletgebouw. Samen met collega’s bouwden we er een moderne sanitaire ruimte voor in de plaats.

Naderhand stapte er een schoolmeisje op mij af om mij persoonlijk te bedanken. Ze bedankte mij niet alleen voor het stromende drinkwater, maar vooral omdat ze nu vaker naar school kan. Meisjes die naar scholen gaan zonder sanitaire voorzieningen missen per maand al snel een week aan school omdat er geen plek is om zichzelf fatsoenlijk op te frissen tijdens hun periode. Door die week per maand aan meisjes terug te geven, hebben ze kans op betere scholing. Zoiets vanzelfsprekends als een toilet en een wasbak kan een bijzonder positief effect hebben voor de hele gemeenschap.

Water voor verandering

Ik ben van mening dat het noodzaak is dat schoon drinkwater in deze gebieden onderwerp van gesprek blijft. Onderhoud aan watervoorzieningen heeft grote invloed op de beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwater en sanitair. Daarom is bewustwording bij de lokale waterbedrijven oh zo belangrijk. En dat start natuurlijk met de jongens en meisjes die aan den lijve ondervonden hebben hoe zoiets simpels als een plek om je handen te wassen je leven kan veranderen."

Meer informatie? Donateur worden?

Wilt u meer weten over onze projecten of graag helpen en donateur worden van stichting Water for Life? Dat kan! Met 5 cent per dag helpt u al een persoon aan schoon drinkwater.

Fotoreportage

Water for Life

We brengen water foto 1
© 2022