Vastrecht

Vastrechtcorrectie

Heeft u een bericht ontvangen over de vastrechtcorrectie? Dan is onderstaande informatie interessant voor u.

Naast de kosten voor het waterverbruik brengt Evides haar klanten ook vastrecht in rekening, onder meer voor het onderhoud van de waterleidingen en de administratie. Dit staat los van de hoeveelheid water die een klant verbruikt. Zo zorgen we ervoor dat er altijd schoon drinkwater bij u uit de kraan komt.

Hoe wordt het vastrecht berekend?

U betaalt per verbruiksadres vastrecht aan Evides. Ook als er sprake is van een centrale watermeter (meerdere verbruiksadressen die aangesloten zijn op één meter) brengen we voor elk verbruiksadres vastrecht in rekening.

Hoe bepaalt Evides het aantal verbruiksadressen?

Het aantal verbruiksadressen stellen wij vast op grond van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Elke gemeente beheert deze en is ook aanspreekpunt hiervoor.

Waar kan ik inzien hoe mijn adres is geregistreerd in de BAG?

Via de bagviewer van het Kadaster kunt u de registratie per verbruiksadres inzien door de postcode in te vullen. Aan de rechterkant van het scherm ziet u dan het aantal verblijfsobjecten, dit is gelijk aan het aantal verbruiksadressen.

Waar kan ik terecht als de BAG-registratie niet klopt?

Als u onduidelijkheden of nog verdere vragen over een BAG-registratie heeft, verwijzen wij u graag door naar uw eigen gemeente.

Uw gemeente kan u onder andere helpen:

  • Als er sprake is van een officiële samenvoeging van verbruiksadressen, en dit nog niet verwerkt is in de BAG.
  • Als een BAG-registratie niet correct verwerkt is in de BAG en u de officiële documenten daarvan heeft. U kunt dan denken aan een huisnummer dat is toegekend als BAG-adres, maar in werkelijkheid heeft u dit huisnummer niet in uw bezit.
  • Als overige gegevens van u niet kloppen in de BAG. Zodra uw gegevens goed verwerkt zijn in de BAG, kunnen wij het vastrechttarief aanpassen. Zolang de gemeente de wijziging niet doorvoert, kunnen wij het tarief helaas nog niet aanpassen.

Veelgestelde vragen over de vastrechtcorrectie

Ik moet ook vastrecht voor mijn buren betalen en ben het daar niet mee eens. Wat moet ik doen?

Het kan zijn dat er sprake is van een centrale watermeter waar meerdere verbruiksadressen op aangesloten zijn. Dat betekent dat wij maar één contractant hebben. U bent als contractant verantwoordelijk voor de drinkwaterkosten van de centrale watermeter. Adviseer uw buren om zo snel mogelijk een eigen watermeter aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. Zolang de aanvraag niet wordt gedaan, bent u verantwoordelijk voor de drinkwaterkosten. Zodra er een eigen watermeter is geplaatst voor uw buren, betaalt u alleen de kosten voor uw eigen verbruiksadres.

Waarom krijg ik nu pas bericht over de vastrechtcorrectie, er is niets veranderd aan het adres?

Evides Waterbedrijf heeft recent alle leveradressen onderzocht die nog niet gekoppeld zijn aan een watermeter. Dit blijkt bij u het geval te zijn. In het bericht dat u recent heeft ontvangen, zijn de kosten voor de huidige situatie berekend.

Wanneer ontvang ik een nota met de correctie?

Als u in 2020 al een periodeafrekening (jaarnota) hebt gekregen, ontvangt u binnenkort een correctiefactuur met het aangepaste vastrechtbedrag. Indien u in 2020 nog geen jaarnota heeft ontvangen, wordt de vastrechtcorrectie op uw eerstvolgende jaarnota in rekening gebracht.

Ik wil mijn termijnbedrag alvast aanpassen zodat ik op de volgende periodeafrekening niet in één keer alles hoef bij te betalen. Hoe doe ik dat?

Dit kunt u snel en gemakkelijk online aanpassen op Mijn Evides.

Let op: in de twee maanden tussen het doorgeven van uw meterstand en het ontvangen van uw factuur, kunt u uw termijnbedrag niet aanpassen. Dit kan weer zodra u de periodeafrekening heeft ontvangen.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de vastrechtcorrectie die ik van Evides ontving?

Als u een bericht van ons heeft ontvangen over een correctie, kan het voorkomen dat u het niet eens bent met deze correctie. In dat geval kunt u contact met ons opnemen.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.