Kookadviezen

Wij staan voor een continue levering van betrouwbaar water. Helaas is het soms nodig een kookadvies af te geven wanneer het kraanwater niet de kwaliteit heeft die we willen. U ontvangt dan een rode of oranje kaart in de brievenbus.

Een kookadvies is ons advies om het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt vooraf drie minuten te koken. Op de kaart die u van ons ontvangt, staat de datum waarop u het water weer (zonder te koken) kunt gebruiken voor consumptie.

Rode of oranje kaart ontvangen?

Wanneer u een rode of oranje kaart heeft gekregen, hoeft u alleen het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt vooraf drie minuten te koken. U kunt het water wel rechtstreeks gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het douchen, de (af)was of toilet doorspoelen. 

Rode kaart kookadvies

Rode kaart ontvangen?

Kook het water drie minuten voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te bereiden.

Bekijk het kookadvies
Oranje kaart kookadvies

Oranje kaart ontvangen?

Kook het water drie minuten voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te bereiden.

Bekijk het preventief kookadvies

Waarom een kookadvies?

Er zijn twee redenen waarom we een kookadvies afgeven.

  1. Het water voldoet op een bepaalde locatie niet aan de gestelde kwaliteitseisen.
    Het drinkwater in Nederland moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Dagelijks onderzoekt ons laboratorium het drinkwater op diverse plaatsen in ons levergebied. De belangrijkste testen hebben te maken met de hygiënische betrouwbaarheid van het water ('kan ik het veilig drinken?'). Als uit de controle blijkt dat het kraanwater niet helemaal aan de eisen voldoet, geven we een kookadvies af. U ontvangt dan een rode kaart waarop staat dat u het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt eerst drie minuten moet koken.
  2. Bij werkzaamheden aan de waterleiding kan er sprake zijn van vervuiling.
    Er is ook een kleine kans dat er tijdens onze werkzaamheden aan de leidingen vervuiling in de leiding en daarmee in het drinkwater terecht is gekomen. In dat geval nemen we altijd drinkwatermonsters om de waterkwaliteit te laten controleren door ons laboratorium. Uit voorzorg geven we een kookadvies. U ontvangt dan een oranje kaart in de brievenbus, waarop wij adviseren het kraanwater voor consumptie drie minuten te koken.

Veelgestelde vragen over het kookadvies

© 2024