Mogelijke oorzaken lekkages

Via een ondergronds leidingnet van ruim 14.000 kilometer lang stroomt het drinkwater van de zuiveringslocaties naar u thuis. Monteurs zijn dagelijks bezig met het onderhoud en beheer van het net. Helaas kunnen er toch lekkages ontstaan.

Daarom staan we 24 uur per dag klaar om eventuele problemen goed op te lossen en overlast te beperken. Lekkages aan waterleidingen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken.

Grondzetting door weersomstandigheden

Een oorzaak die vaak voorkomt is grondzetting: het bewegen van de grond. Ook al lijkt het misschien niet zo, de bodem is continu in beweging. Door droogte, regen of vorst kan er veel veranderen in de grond. Dit merkt u bovengronds al in bijvoorbeeld de tuin. Bij vorst is de ondergrond heel hard, bij regen zakt u een beetje weg. Het leidingnet is aangelegd met deze kennis, maar helaas zijn lekkages hierdoor niet altijd te voorkomen. Als er bijvoorbeeld een scherpe steen in de ondergrond ligt die tegen een waterleiding aandrukt, dan kan na verloop van tijd de spanning op de leiding te groot worden, waardoor deze breekt. Bij vorst in de grond kan dit proces nog sneller verlopen door het krimpen en uitzetten van de grond.

Grondzetting door verkeer

De waterleidingen lopen in Nederland onder straten en stoepen door. Bij de leidingaanleg wordt in overleg met gemeenten rekening gehouden met de gemiddelde belasting van deze wegen door de drukte en zwaarte van het verkeer. Dit is al boven de grond te merken. Wanneer een vrachtwagen u als voetganger passeert, voelt u de trillingen in de grond. Bij een onverwachtse toename van de verkeersdrukte of belasting van wegdelen, kan dit grondzetting tot gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen die op de stoep parkeert. In zo'n geval kan de druk op de grond en daarmee op de leiding te groot worden met een lekkage als gevolg.

Monteur Evides bij Evides bus.

24 uur per dag beschikbaar

Een team medewerkers is altijd beschikbaar om lekkages veilig te stellen of direct te repareren. De eerste zorg is het sluiten van de leiding, zodat de watertoevoer stopt en we de wateroverlast beperken. Daarna stellen we de omgeving veilig en repareren we de leiding om deze vervolgens weer in bedrijf te nemen, zodat iedereen weer over drinkwater beschikt.

Werk in de grond

Ondergronds lopen veel leidingen en kabels voor onder meer drinkwater, elektriciteit, gas, telefonie en internet. Beheerders voeren hier regelmatig onderhoud en controles op uit. Om toegang tot de leidingen en kabels te krijgen, wordt de grond open gegraven. Bij deze werkzaamheden is er altijd een kleine kans op schade. Vanzelfsprekend streven alle leiding- en kabelbeheerders naar het tegengaan hiervan. Daarom werken we ook nauw samen met andere netbeheerders. Ook bij bouw- en heiwerkzaamheden kan het wel eens fout gaan en een leiding geraakt worden.

Materiaal van leidingen en ouderdom

De leidingen in de grond zijn gemaakt van verschillende materialen. Tegenwoordig werken we vaak met pvc en staal, in het verleden werd gewerkt met onder meer gietijzer. Met het juiste beheer en onderhoud kennen de leidingen een lange levensduur. Gemiddeld kunnen leidingen, afhankelijk van het materiaal, zo’n 70 tot 100 jaar goed blijven functioneren.

Helaas kan een leiding toch lekkages geven, als gevolg van ouderdom en in combinatie met de grondcondities. We monitoren dit soort lekkages nauwkeurig zodat we, als dat nodig is, ook eerder een drinkwaterleiding kunnen vervangen. Op  waterstoring.nl vindt u een actueel overzicht van storingen en werkzaamheden. 

Tip: Drup, drup, drup, die kraan is stuk

Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.

© 2022