Voorkom schade door vorst

Vorst? Voorkom schade!

In de winterperiode kunnen door bevriezing van buitenkranen, watermeters en hoofdkranen lekkages ontstaan. Vooral bij aanhoudende vorst neemt de kans op schade toe. Ook in ruimtes die onverwarmd zijn, weinig geïsoleerd zijn of die een ventilatierooster hebben - dat rechtstreeks in contact staat met de buitenlucht - is het risico op bevriezing groot. Met ons advies kunt u lekkages door bevriezing, en daarmee ook hoge kosten, gemakkelijk voorkomen.

Ons advies

1.  Isoleer de watermeter en hoofdkraan 

  • Breng isolatiemateriaal - zoals een oude wollen deken of noppenfolie - aan om de watermeter en de hoofdkraan.
  • Bevindt uw watermeter zich in een watermeterput binnenshuis? Dan kunt u de put isoleren door tempexplaten tegen de wanden te plaatsen. Dit kan ook met oude kranten in een plastic vuilniszak.
  • Bevindt de watermeter zich in een watermeterput buitenshuis? Dan is halverwege de put een tussendeksel nodig én een deksel om de put af te sluiten. 
  • Bevinden de watermeter en hoofdkraan zich in een ruimte met een ventilatierooster? Scherm het rooster dan af, door bijvoorbeeld een dakpan of tegel schuin voor het ventilatierooster te plaatsen. Schuin plaatsen is belangrijk voor de ontluchting van gassen. Zo blijft tocht buiten en doet het rooster zijn werk.

2.  Sluit uw buitenkranen en tap ze af

  • De buitenkraan is aangesloten op uw binnenleidingen. In de buurt bevinden zich een stopkraan (in kelder/kruipruimte of schuur) en een aftapkraan. Draai de stopkraan  naar de buitenkraan helemaal dicht. Deze bevindt zich vaak in de schuur of kelder. Na de stopkraan vindt u de aftapkraan, draai ook deze open. Tot slot opent u de buitenkraan, waarna het laatste beetje water weg zal lopen.
  • Sluit vervolgens de buitenkraan én de aftapkraan en u bent klaar voor de vorstperiode!  

 

Gaat u op vakantie? Neem dan voorzorgsmaatregelen

Bij korte vakanties in de winterperiode is het verstandig de thermostaat van de verwarming niet lager dan 14 graden ºC te zetten. Ook kunt u de radiatoren het beste open laten staan, zodat er warm water door de cv-installatie gepompt wordt.


Toch een bevroren watermeter of hoofdkraan?

Dan komen onze monteurs die uiteraard zo snel mogelijk vervangen. De watermeter is van Evides, wij vragen u er zorgvuldig mee om te gaan. Als de watermeter of hoofdkraan bevriest, kan er geen of weinig drinkwater de binnenleidingen instromen. Hierdoor komt er nauwelijks of geen water uit uw kraan. Een bevroren watermeter moet na bevriezing vervangen worden omdat deze na ontdooiing niet betrouwbaar meer is.

De kosten voor vervanging liggen bij de klant. Voor een nieuwe watermeter bij een reguliere huisaansluiting starten deze kosten vanaf € 231,-. Probeer dit daarom te voorkomen door bovenstaande tips op te volgen.

Deel deze pagina
© 2024