Kookadviezen

Wij staan voor een continue levering van betrouwbaar water. Helaas is het soms nodig een kookadvies af te geven wanneer het kraanwater niet de kwaliteit heeft zoals we willen. U ontvangt dan een rode of oranje kaart in de brievenbus.

Een kookadvies is ons advies om het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt vooraf 3 minuten te koken. Dit advies geldt totdat u een groene kaart van ons in uw brievenbus vindt.

Rode of oranje kaart ontvangen?

Wanneer u een rode of oranje kaart heeft gekregen, hoeft u alleen het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt vooraf 3 minuten te koken. U kunt het water wel rechtstreeks gebruiken voor andere doeleinden, zoals douchen, de (af)was of toiletdoorspoeling. Wanneer we er zeker van zijn dat het kraanwater aan alle kwaliteitseisen voldoet, ontvangt u van ons een groene kaart in de bus.

Waarom een kookadvies?

Er zijn twee redenen waarom we een kookadvies afgeven.

1. Het water voldoet op een bepaalde locatie niet aan de gestelde kwaliteitseisen.
Het drinkwater in Nederland moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Dagelijks onderzoekt ons laboratorium het drinkwater op diverse plaatsen in ons voorzieningsgebied. De belangrijkste testen hebben betrekking op de hygiënische betrouwbaarheid van het water ('kan ik het veilig drinken?'). Als uit de controle blijkt dat het kraanwater niet helemaal aan de eisen voldoet, geven we een kookadvies af. U ontvangt dan een rode kaart waarop staat dat u het kraanwater dat u voor consumptie gebruikt vooraf 3 minuten moet koken.

2. Bij werkzaamheden aan de waterleiding is mogelijk een vervuiling is opgetreden.
Het kan ook zijn dat we werkzaamheden aan het leidingnet hebben uitgevoerd, waarbij een kleine kans bestaat dat er vervuiling in de leiding en daarmee het drinkwater terecht is gekomen. In dat geval nemen we altijd drinkwatermonsters om de waterkwaliteit te laten controleren door ons laboratorium. Uit voorzorg geven we een kookadvies. U ontvangt dan een oranje kaart in de brievenbus, waarop wij adviseren het kraanwater voor consumptie 3 minuten te koken.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het kookadvies
Krijg ik altijd een kaart in de bus in geval van een kookadvies?

Meestal betreft een kookadvies een klein gebied: een paar woningen of enkele straten. In die gevallen verspreiden we huis-aan-huis kookadvieskaarten. Alleen als het gebied erg omvangrijk is, bijvoorbeeld een stad(sdeel), informeren we u via andere snellere communicatiekanalen, zoals media, twitter en samen met de Veiligheidsregio via NL-Alert.

Geldt het kookadvies alleen voor het drinken van water?

Het geldt voor alle consumptiedoeleinden, dus voor het drinken van kraanwater en het bereiden van eten hiermee. Let op dat u het water ook eerst kookt en weer laat afkoelen, voor bijvoorbeeld het maken van aanmaaklimonade, babyvoeding en ijsklontjes.

Ik heb al kraanwater gedronken zonder het te koken. Wat nu?

Het kan goed zijn dat u er niets van merkt, bij twijfel raden wij u altijd aan contact op te nemen met uw huisarts of uw GGD.

Hoe kan ik het beste mijn kraanwater koken?

U kunt het beste een fluitketel of pan op het fornuis gebruiken. De meeste elektrische waterkokers slaan af zodra het water kookt, waardoor het niet drie minuten lang doorkookt. U kunt met deze waterkokers het water dus niet circa drie minuten lang laten doorkoken. Het kokende water uit de kokenwaterkraan kunt u wel direct gebruiken, dat is al langere tijd op hoge temperatuur. Let u ook op het gebruik van koffiezetapparaten. Deze verwarmen het water vaak niet circa drie minuten of langer op honderd graden Celsius. U kunt dus het beste water gebruiken dat al is gekookt.

Kan ik mijn koffiezetapparaat gewoon gebruiken?

De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water niet gedurende circa drie minuten op honderd graden Celsius. U kunt daarom het beste het reservoir van het koffiezetapparaat vullen met water dat al circa drie minuten heeft gekookt en weer is afgekoeld.

Bij veel bedrijven zijn de koffiezetapparaten direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten verwarmen meestal ook het water niet circa drie minuten op honderd graden Celsius. Daarom adviseren wij deze apparaten niet te gebruiken zolang een kookadvies geldt.

Kan ik gewoon afwassen of mijn vaatwasser gebruiken?

Ja, u kunt gewoon afwassen en uw vaatwasser gebruiken. Als u voldoende afwasmiddel gebruikt en zorgt dat uw servies goed droog is na het afwassen, dan is er niets aan de hand.

Kan ik gewoon mijn tanden poetsen?

U kunt gewoon uw tanden poetsen. We adviseren wel om het water waarmee u uw tanden poetst niet door te slikken.

Kan ik gewoon douchen of in bad gaan?

U kunt gewoon douchen en in bad gaan. Het koken is immers alleen voor het water dat u drinkt. Zorg dus wel dat u tijdens het douchen of badderen geen water binnenkrijgt en doorslikt.

Hoe lang duurt het kookadvies? Wanneer kan ik het kraanwater weer drinken?

Houd de website waterstoring.nl in de gaten, hierop wordt u geïnformeerd over het opheffen van het kookadvies. Houd er rekening mee dat het kookadvies altijd meerdere dagen van kracht blijft. Er is tijd nodig om de watermonsters die wij nemen te analyseren in een laboratorium.

Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken?

Het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor huisdieren. Wel verschilt het per huisdier. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia’s kunt u het water voor alle zekerheid drie minuten koken en laten afkoelen. Grotere honden kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit de sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren.

Vergoedt Evides de gemaakte kosten? (flessenwater of stookkosten)

Dit is niet aan de orde. Iedereen heeft namelijk – door het drie minuten koken – beschikking over veilig drinkwater. Het kopen van flessen is daarom een eigen keuze. We begrijpen dat het koken tijd kost. We doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Zie voor verdere informatie de algemene voorwaarden.

Ik moet naar de tandarts, waar moet ik op letten?

We adviseren om het water dat via apparatuur van de tandarts in uw mond komt, zoals via een boor of tandsteenverwijderaar, niet door te slikken. De meeste tandartsstoelen zijn overigens uitgevoerd met een afzuiginstallatie, waarmee het gebruikte water uit uw mond kan worden afgevoerd. Informeer eventueel ook bij uw tandarts.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.