Preventief kookadvies door lekkage in west Zeeuws-Vlaanderen

Nog steeds preventief kookadvies door lekkage in west Zeeuws-Vlaanderen voor postcodes 4503GJ, 4507JA, 4507JS, 4511AA t/m 4511XZ en 4513KL t/m 4513KT: Kook het water voor de zekerheid minimaal 3 minuten voor consumptie (eten en drinken). Meer info

Kraan doorspoelen

In gesprek: kraanwater achter de voordeur

In een Evidesauto rijdt Liane Stork dagelijks het gebied waar wij water leveren door. Van sportschool tot minicamping, van ziekenhuis tot café: Liane weet veel van het leidingnet binnenshuis én waar dit aan moet voldoen. Of het nu gaat om een beheersplan voor legionella, de gevolgen van een leegstaande hotelkamer of om dat ene keerklepje bij de koffiezetautomaat.

Liane Stork: “Het is de taak van de afdeling Controle Drinkwaterinstallaties om te controleren of ons leidingnet geen gevaar loopt op vervuiling door terugstroming uit binneninstallaties. Als waterbedrijf hebben wij de taak de leidingen in goede conditie te houden, om zo 24/7 betrouwbaar water te leveren. Dat kunnen wij alleen doen, als wij weten wat er achter in binnenleidingen van gebouwen gebeurt. Ons kraanwater leveren wij af tot aan de deur, maar wat zit daar achter en heeft dit invloed op het Evidesleidingnet?”

Vrouw vult glas water onder de kraan

Hoe wordt een drinkwaterinstallatie gecontroleerd?

“Ik controleer samen met mijn collega’s van de afdeling Controle Drinkwaterinstallaties of de toestellen die aangesloten zijn op de drinkwaterinstallaties zoals koffieautomaten, vaatwassers en zwembadinstallaties, van de juiste terugstroombeveiliging zijn voorzien. In opdracht van ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleren wij ook specifieke doelgroepen op het bezit van een Legionellabeheersplan. In de maanden februari t/m juni controleren wij bijvoorbeeld de campings, hotels en Bed & Breakfasts. Enerzijds gaan wij na of technisch de verschillende apparaten en faciliteiten goed zijn aangesloten. Zijn er bijvoorbeeld geen 'dode" leidingen met stilstaand water? Is er een keerklep geïnstalleerd bij de toestellen, zodat water niet zomaar kan terugstromen in het net? Collectieve installaties zelf moeten aan bepaalde eisen voldoen, om er zo voor te zorgen dat kraanwater dat Evides goed aflevert, ook zijn goede kwaliteit behoudt."

Wat is legionella?

Legionellabacteriën leven in kleine aantallen in (drink)water. Zij vormen een probleem als ze kunnen uitgroeien tot grote aantallen. Dit is vooral het geval in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25°C en 60°C, bijvoorbeeld bij leidingen die weinig gebruikt worden. Mensen die worden besmet met legionella kunnen een ernstige longontsteking krijgen. Besmetting vindt plaats via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, aërosolen, die door verneveling (damp) van water in de lucht kunnen komen, bijvoorbeeld bij het douchen. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling, maar de kans is verhoogd voor onder andere zware rokers, mensen met longziekten of bij een leeftijd boven de 50 jaar. Het drinken van dit water is geen enkel probleem.”

Hoe groot is de kans op legionella in een woning?

“De kans op legionella in een woning is klein, maar niet uit te sluiten. Een huis of appartement heeft een eenvoudige drinkwaterinstallatie, met leidingen naar keuken, badkamer en toilet. Door leidingen regelmatig te gebruiken en na de vakantie de kranen even door te spoelen, zit er weer vers water van goede kwaliteit in. Wel zorgt de toegenomen luxe in Nederland voor een risico. Denk aan een bubbelbad en veel kranen in huis die minder gebruikt worden. Een bubbelbad moet bijvoorbeeld regelmatig gedesinfecteerd worden. Onderhoud dus! Bij bedrijven ligt het ingewikkelder. Zo heeft een hotel soms honderden kamers, een zwembad en bubbelbaden. Of denk aan een groot ziekenhuis, waar ook nog eens mensen verblijven met een verlaagde weerstand. Hiervoor is een complex leidingnet binnen nodig, wat toezicht vereist.”

Welke tips geeft Liane voor u thuis?

“Uiteraard is doorspoelen en goed onderhoud nadat water stil heeft gestaan het belangrijkste. Pas even op met het doorspoelen van de douche na langdurige stilstand. Een douche is een zogenaamde aërosolvormende tappunt, aërosolen zijn kleine waterdruppeltjes die u kunt inademen waardoor de kans op legionellabesmetting toeneemt, indien het drinkwater besmet mocht zijn met legionella. Leg de douchekop daarom in een emmer met een dweil er overheen. Dit geldt trouwens ook voor een hogedrukreiniger. Vergeet daarnaast de tuinslang niet. Het beste is om deze af te koppelen, zodat er geen water in blijft staan. Is dit niet gebeurd, spoel deze dan even goed door. Haal daarbij het sproeikopje eraf. Hierdoor vernevelt het water niet zo snel.”

Deel deze pagina
© 2024