Uw drinkwater

Water op Champions-League niveau

Na een rondje hardlopen even flink onder de kraan slurpen om de dorst te lessen. We denken er niet eens bij na. Zó normaal is het dat je uit de kraan kunt drinken. Maar in heel veel andere landen niet. Met de Nederlandse drinkwaterkwaliteit spelen we wereldwijd op Champions League-niveau. Er zijn maar een handjevol landen, zoals Canada en Noorwegen, die vergelijkbare resultaten boeken.

Controles, iedere dag

Samen met mijn team zorg ik dagelijks voor een goede waterkwaliteit, van de bron tot aan uw huis. Dit doe ik al 27 jaar bij Evides Waterbedrijf en ik kan mezelf inmiddels een echte fijnproever noemen. Het kraanwater in Nederland controleren we iedere dag, ook op zon- en feestdagen. Dat vinden we belangrijk, maar het is ook een verplichting vanuit de Nederlandse Drinkwaterwet. De eisen zijn scherp, daarom is de kwaliteit ook zo hoog. Zelfs hoger dan die voor flessenwater, dat valt onder de voedsel- en warenwet. Bij Evides vernieuwen we onze meettechnieken en zuiveringsmethoden steeds verder, waardoor we aan de strenge eisen blijven voldoen. Een mooie uitdaging om daar aan mee te werken.

Hoe gaat dit in zijn werk?

We starten met het innemen van ruw water. De rivier de Maas is hiervoor onze belangrijkste bron. Dit Maaswater zuiveren we in zo'n 150 dagen op een duurzame manier tot drinkwater. Het uitvoeren van controles is essentieel, zo houden we de kwaliteit goed in de gaten. Op verschillende locaties, van bron tot tap, tappen we water af. Deze zogeheten monsters gaan voor verder onderzoek naar het laboratorium. De aanwezige mineralen, stoffen en bacteriën nemen ze daar onder de loep en de uitkomst koppelen ze aan ons terug. Als de waterkwaliteit afwijkt van de normen van de wet, dan zijn we verplicht om opnieuw monsters te nemen en in bijzondere gevallen dit direct te melden. De klant kan dan een briefje in de bus krijgen met een water-kookadvies. Ondertussen nemen wij maatregelen om het probleem op te lossen. Eenmaal 'groen licht' krijgt de klant ook daadwerkelijk een groene kaart in de bus.

Wat kunt u zelf doen?

Wij doen er alles om het kraanwater in hoge kwaliteit bij u af leveren. U kunt er thuis voor zorgen dat de kwaliteit ook optimaal blijft. Bent u een aantal dagen of weken van huis geweest, dan is het van belang de kranen bij thuiskomst even goed door te spoelen. Kraanwater dat langere tijd stil staat in de binnenleidingen, is namelijk niet meer vers. De kwaliteit loopt dan terug. Met een minuutje doorspoelen zorgt u ervoor dat het water weer goed ruikt en smaakt. Lees hoe u dit het beste kunt doen in onze doorspoeltips. Het water kunt u natuurlijk opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld de planten, het huishouden of het wassen van de auto.

Ook op voorhand kunt u een steentje bijdragen aan de kwaliteit van drinkwater. Hoe? Spoel medicijnen, bestrijdingsmiddelen uit de tuin en oliën nooit door het toilet of het rioolputje buiten. Zo komen deze stoffen niet in het milieu en houden we samen de bronnen voor drinkwater schoon. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Zo houden we ons kraanwater met elkaar ook in de toekomst op Champions League-niveau.

Rob van der Leer, Hoofd Operationeel Waterkwaliteitsbeheer

Deel deze pagina
© 2023