Natuur & Bronnen

Voormalige waterwinning ‘De Kleistee’ in Ouddorp

Ontdek hoe natuur en cultuur dicht bij elkaar liggen. Geniet van de bloemenpracht en het bijzondere dierenleven. In het voormalige waterwingebied ‘De Kleistee’ vind je heerlijk geurende bloemenvelden die tal van vlinders aantrekken. De oude boomgaard ademt nog de sfeer van het boerenleven. Kom hier wandelen en snuif de eeuwenoude cultuur op!

Het Zuid-Hollands Landschap beheert het gebied voor Evides.

Over het gebied

Midden in het dorp Ouddorp, op Goeree-Overflakkee, ligt de voormalige waterwinning ‘De Kleistee’. Een kleinschalig cultuurlandschap met zandwallen, kleine bosjes en open veldjes. Evides wint hier al heel lang geen water meer. Maar wie goed op let, kan de sporen van de waterwinning nog terugvinden in het landschap. Tegenwoordig is het gebied een thuishaven voor bijzondere planten en dieren.

Afbeelding van In dit voormalige waterwingebied stond de boerderij De Kleistee.

In dit voormalige waterwingebied stond vroeger de boerderij De Kleistee. De restanten van de tuin zijn nog makkelijk te herkennen. Je vindt hier houtwallen met bijzondere varens, bloemrijke graslanden vol vlinders en een oude boomgaard waarin groene spechten en boomleeuweriken zich thuis voelen. Wie in het voorjaar rustig aan de rand van een veldje gaat zitten, maakt kans om het getsjirp van de zeldzame veldkrekel te horen.

Bomen met een vennetje er voor

Waterwinning

De Kleistee is maar kort in gebruik geweest als drinkwaterwinning. De winning die in 1972 begon, werd in 1987 al weer stopgezet. Een paar jaar lang kon het gebied nog gebruikt worden in geval van nood, maar ook die functie is inmiddels vervallen. De voormalige waterwinputten zijn nog in het gebied aanwezig. Het Zuid-Hollands Landschap heeft ze samen met Evides ingericht als slaapplaats voor overwinterende vleermuizen. Zo profiteert de natuur van de overblijfselen van de voormalige waterwinning.

Bijzondere plantensoorten in Kleistee.

Waardevolle natuur

De Kleistee is typerend voor een oud landschapstype rond Ouddorp, namelijk het ‘zandwallenlandschap’. Boeren in dit gebied beschermden vanaf het jaar 1000 hun akkers tegen de zoute zeewind door zandwalletjes op te werpen. Deze walletjes zijn in het terrein nog altijd duidelijk te herkennen. Tegenwoordig zijn ze begroeid met planten zoals eikvarens, hulst, vuilboom en kamperfoelie. Insecten verzamelen graag nectar bij deze planten. De veldjes tussen de walletjes zijn arm aan voedingsstoffen. Bijzondere plantensoorten profiteren hiervan, zoals muizenoor, zandblauwtje en klein vogelpootje.

Welkom in dit voormalige waterwingebied

In het voorjaar vliegen er veel vlinders en andere insecten op de graslanden van De Kleistee. De zandwalletjes verdelen het gebied in kleine vlakken, waardoor het vaak lijkt alsof je de enige bezoeker bent. De Kleistee is een walhalla voor allerlei vogelsoorten en de aanwezigheid van veldkrekels maakt het gebied extra bijzonder. Volg één van de gemarkeerde wandelroutes of ontdek het gebied op eigen houtje.

Bezoekersinformatie

Het voormalige waterwingebied De Kleistee is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen

Toegestaan op wegen en paden

Honden

Alleen aangelijnd welkom

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren op de parkeerplaats van de nieuwe begraafplaats
Dirkdoensweg, naast nr. 33
3253 AD  Ouddorp

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 10 minuten lopen vanaf bushalte Hoge Pad, Ouddorp

Routes

  • Het Zuid-Hollands Landschap heeft een  wandelroute door de duinen rond Ouddorp uitgezet. 
  • Een korte wandelroute langs de bijzondere natuur van De Kleistee is  hier te vinden. 
© 2024