Natuur & Bronnen

Waterwinbossen Oost Zeeuws-Vlaanderen

Geniet van de plotselinge aanwezigheid van bossen in een open zeekleipolder. Neem de stilte van het bos in je op of stap op de fiets voor een lange tocht. De waterwinbossen van Oost Zeeuws-Vlaanderen lopen door tot ver in België. Kom hier wandelen of fietsen en bewonder het water in de vele plassen en kanalen!

Het Zeeuwse Landschap beheert het waterwingebied voor Evides. 

Waterwinbossen Oost-Zeeuws Vlaanderen herbergt bijzondere planten.

Over het gebied

Rond de dorpen Clinge, Sint Jansteen en Heikant liggen de waterwinbossen van Oost Zeeuws-Vlaanderen. De bossen behoren samen met de Belgische Stropersbossen tot een groot boscomplex, dat op een oude dekzandrug ligt. Vanaf de grens lopen deze bossen nog kilometers door richting het zuiden. In het Nederlandse deel van het bos zuivert Evides oppervlaktewater voor toepassing in de industrie. Het waterwingebied herbergt bijzondere planten en dieren.

Het natuurgebied in Oost-Zeeuws Vlaanderen.

De waterwinbossen zijn een opvallende verschijning in een omgeving van uitgestrekte kale zeekleipolders. In dit omvangrijke waterwingebied vind je afwisselende bossen, heideveldjes en waterplassen. Op kleine akkers groeien zeldzame landbouwgewassen. Ze bieden een schuilplaats aan patrijzen en tal van insecten. Als je zonder te bewegen aan de oevers van de plassen gaat staan, vliegen de libellen om je oren.

Waterwinning in Oost-Zeeuws Vlaanderen.

Waterwinning

De waterwinbossen zijn al sinds 1936 een belangrijke waterbron voor Oost Zeeuws-Vlaanderen. Evides voert er water aan vanuit de omringende polders en laat het vanuit speciale infiltratiekanalen in de grond zakken. Bodemorganismen zuiveren het aangevoerde water. Via ondiepe drains pompen we het water daarna weer uit de grond en maken het in een zuivering geschikt voor onze klanten. Het grootste deel van het water is bedoeld voor de industrie. Maar in geval van nood kunnen we hier ook drinkwater leveren aan de inwoners van Hulst. De grond in het waterwingebied bestaat uit zand. Voor landbouw is die grond te arm, maar de bossen bieden plaats aan allerlei planten en dieren die in Zeeland niet veel voorkomen.

Waardevolle natuur in Oost-Zeeuws Vlaanderen.

Waardevolle natuur

De waterwinbossen bestaan vooral uit uitheemse bomen die aangeplant zijn voor de bosbouw. Maar er zijn ook oude zomereiken en beuken te vinden, die een schuilplaats bieden aan vogels, insecten en zoogdieren. Rondom Sint Jansteen liggen kleinschalige akkers, die we inzaaien met oude graansoorten. Een deel van het gewas blijft in de winter staan, zodat vogels er nog voedsel kunnen vinden. Bosjes en kleine bomen aan de randen van de akkers bieden plaats aan bijzondere insecten. Tussen de wilde akkeronkruiden broeden patrijzen, gele kwikstaarten, graspiepers en veldleeuweriken. Cultuurgewassen en natuurbehoud versterken elkaar dus in dit mooie Zeeuws-Vlaamse gebied.

Foto: M. Klootwijk, Het Zeeuwse Landschap

Welkom in dit waterwingebied

De waterwinbossen zijn het hele jaar door prachtig. Wie van libellen en wilde bijen houdt, kan in het voorjaar zijn hart ophalen. De oevers van de plassen in de Wildelanden vormen dan een veelkleurig decor van alle verschillende plantensoorten. In de herfst kleuren de bossen oranje en schieten de paddenstoelen links en rechts uit de grond. Het is dus in alle seizoenen de moeite waard om hier te komen wandelen of fietsen. Door het gebied lopen verschillende gemarkeerde wandel-, fiets- en ruiterroutes. Kinderen kunnen ravotten in het speelbos, of op ontdekkingstocht gaan via de Kabouterroute.

Bezoekersinformatie

De Oost Zeeuws-Vlaamse waterwinbossen zijn toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen

Toegestaan m.u.v. afgesloten terreindelen

Rolstoel

Een deel van de paden is goed toegankelijk voor rolstoelen

Fietsen

Alleen toegestaan op de aangegeven paden

Ruiters

Toegestaan op de gemarkeerde ruiterpaden

ATB-ers

Toegestaan op uitsluitend de ATB-route

Honden

Alleen aangelijnd welkom. In het gebied is een hondenlosloopgebied aanwezig

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren op de parkeerplaats bij Clinge
Molenstraat, tegenover nummer 106
4567 BG Clinge

Parkeren op de parkeerplaats bij de rotonde in Kapellebrug, aan het begin  van de Van Hogendorplaan/Gentsevaart. 

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 10 minuten lopen vanaf bushalte De Klingestraat in Kemzeke/Paal. Bij bushalte Bergstraat in De Klinge bevindt zich een klein bezoekerscentrum met beperkte openingstijden.

Routes

  • In het gebied zijn diverse wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet. Ze zijn gemarkeerd in het terrein. Voor kinderen is er een speciale Kabouterroute. Deze zijn aangegeven op de overzichtskaart van het gebied.
© 2024