Waterwingebied Halsteren

Ontdek de geschiedenis van de 400 jaar oude West-Brabantse waterlinie. Loop door de bossen en geniet van het geluid van een wielewaal. Het gemengde bos van het waterwingebied Halsteren is rijk aan vele soorten planten en dieren. Je komt er oude koningsvarens tegen en lekkere bramen. Kom hier wandelen en beklim de uitzichttoren bij Fort de Roovere.

Afbeelding van het gebied in Halsteren.

Over het gebied

Aan de oostkant van Halsteren strekt zich de West-Brabantse waterlinie uit. Vanaf de 17e eeuw kon deze laagte in het landschap onder water gezet worden als een aanval van de vijand dreigde. Tegenwoordig bestaat het gebied uit moerassen en bossen. Evides wint hier op grote diepte grondwater en maakt daar heerlijk drinkwater van. We vormen het naaldbos in het waterwingebied langzaam om naar een soortenrijk en klimaatrobuust bos met zowel naald- als loofbomen. 

Bosgebied van Halsteren

In dit bijzondere bosgebied kan je bosuilen, bonte spechten, ransuilen, haviken en goudhaantjes tegen komen. Lelietje van dalen en wilde hyacinten geven het bos in het vroege voorjaar kleur. In de zomereiken en Amerikaanse eiken huizen spechten en vlinders. Vennetjes herbergen moerashertshooi, allerlei waterkevers en heel veel libellen. Met een beetje geluk tref je een ree of een vos aan in het waterwingebied Halsteren.

Een afbeelding van het waterwingebied uit Halsteren

Waterwinning

Evides maakt in het waterwingebied Halsteren drinkwater uit grondwater. Dat grondwater zit op een diepte van ongeveer 100 meter onder het maaiveld. Het water is duizenden jaren geleden als regen of sneeuw de grond in gesijpeld en daarna gereinigd door de bodem. Evides haalt het water uit de grond omhoog en maakt er in een zuivering drinkwater van. Dat drinkwater leveren we aan onze klanten in West-Brabant en op Tholen. Boven de grond beschermt de natuur in ons waterwingebied de kwaliteit van het water. Klei- en leemlagen voorkomen dat de waterwinning de natuur verdroogt.

Graslanden in het waterwingebied Halsteren

Waardevolle natuur

In het waterwingebied Halsteren vind je bos, graslanden en houtwallen. Vooral de zomereik, Amerikaanse eik en grove den groeien hier. De ondergroei van het bos is rijk aan allerlei planten en dieren. Bijzonder is de koningsvaren. Dat is een langzaam groeiende varen, die alleen kan overleven in bossen met weinig verstoring. Op de bodem laten we dood hout liggen. De graslanden rond de vennen begrazen we met Kempische heideschapen. Ze brengen variatie aan in het gebied en houden de vegetatie kort. In de poelen leven allerlei waterinsecten en amfibieën.

Hier leggen we uit hoe we de waardevolle natuur in het waterwingebied beheren.

Bezoekersinformatie

Het waterwingebied Halsteren is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen

Toegestaan op wegen en paden

Fietsen

Toegestaan op wegen en paden

Ruiters

Toegestaan op de gemarkeerde ruiterpaden

Honden

Alleen aangelijnd welkom

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren op de parkeerplaats bij Fort de Roovere
Ligneweg
4661 HC Halsteren

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 20 minuten lopen vanaf bushalte Molenplein in Halsteren

Routes

De vrienden van de West-Brabantse waterlinie hebben  wandel- en fietsroutes in de omgeving van Fort de Roovere uitgezet. Deze routes lopen langs de rand van het waterwingebied.

© 2024