Waterwingebied Huijbergen

Geniet van de bossen, vennen en graslanden. Luister naar de zang van de bosvogels of laat je omringen door libellen. In de bossen van het waterwingebied Huijbergen heerst rust. Vanaf de randen van de Kooiheide kan je ongezien reewild bekijken. Kom wandelen in dit stille stukje natuur op de Brabantse Wal! 


Soortenrijk gemengd bos van Huijbergen

Over het gebied

Het waterwingebied Huijbergen is het noordelijkste puntje van het Grenspark Kalmthoutse heide. Het gebied bestaat uit gemengde bossen, houtwallen, heide, bloemrijke graslanden en vennen met kikkers en salamanders. Evides wint hier op grote diepte grondwater en maakt daar heerlijk drinkwater van. Het voormalige productiebos in het waterwingebied wordt langzaam omgevormd naar een soortenrijk gemengd bos.

Bijzondere flora en fauna in Huijbergen.

In dit gevarieerde bosgebied broeden veel vogels, zoals zwarte spechten, nachtzwaluwen en buizerds. Ook de heide herbergt een bijzondere flora en fauna. Een oude bezinkvijver is omgetoverd tot een paradijs voor libellen, kikkers en salamanders. Verspreid door het waterwingebied liggen vennen, waarin onder andere kleine watersalamanders, alpenwatersalamanders en vinpootsalamanders voorkomen. Wie alert is, kan een nest van een koppeltje haviken ontdekken in de boomkruinen.

Waterwinning in Huijbergen

Waterwinning

Evides maakt in het waterwingebied Huijbergen drinkwater uit grondwater. Dat grondwater zit op een diepte van ongeveer 100 meter onder het maaiveld. Het water is duizenden jaren geleden als regen of sneeuw de grond in gesijpeld en daarna gereinigd door de bodem. Evides haalt het water uit de grond omhoog en maakt er in een zuivering drinkwater van. Dat drinkwater leveren we aan onze klanten in West-Brabant, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Boven de grond beschermt de natuur in ons waterwingebied de kwaliteit van het water. Klei- en leemlagen voorkomen dat de waterwinning de natuur verdroogt.

Een afbeeldingen van de waardevolle natuur van Huijbergen

Waardevolle natuur

Koeien en schapen begrazen de weilanden en de heide. Zo ontstaat er een gevarieerde begroeiing. Berken, wilgen en bramen schieten hier spontaan op. Ook tal van kruidachtige planten komen voor: bijvoorbeeld de echte koekoeksbloem, sint-janskruid, wilde margriet en vlasbekje. Vlinders en andere insecten vinden hier hun voedsel. In 2018 heeft Evides het bos rond de Kooiheide open gemaakt en de humuslaag verwijderd. Langzaam komen struikheide en bosbessen hier terug. Boven de open vlakte jagen nachtzwaluwen in de avondschemering op insecten.

Hier leggen we uit hoe we de waardevolle natuur in het waterwingebied beheren.

Bezoekersinformatie

Het waterwingebied Huijbergen is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het rustgebied op de Kooiheide is niet toegankelijk.

Wandelen

Toegestaan op wegen en paden

Fietsen

Toegestaan op wegen en paden

Ruiters

Toegestaan op de gemarkeerde ruiterpaden

Honden

Alleen aangelijnd welkom

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren langs de Bergsebaan in Huijbergen. 

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 15 minuten lopen vanaf bushalte Bergsestraat in Huijbergen

Routes

Er zijn in het waterwingebied Huijbergen geen wandelroutes uitgezet. Er is wel een gemarkeerde ruiterroute.

© 2024