Natuur & Bronnen

Waterwingebied Middel- en Oostduinen bij Goedereede

Geniet van de rust en de ruimte. Neem de omgeving in je op en ontdek bijzondere planten en dieren. In het waterwingebied Middel- en Oostduinen vind je uitgestrekte duinen met prachtige duinvalleien. Vanaf de hoogste duintoppen hoor je de zee ruisen terwijl de zilte wind in je gezicht blaast. Kom hier wandelen of fietsen en geniet van de kustnatuur!

Natuurmonumenten beheert het waterwingebied voor Evides.

Een afbeelding van het waterwingebied Middel- en Oostduinen.

Over het gebied

Net ten noorden van het dorp Goedereede ligt het waterwingebied Middel- en Oostduinen. Een uitgestrekt duinlandschap met spectaculaire vergezichten over de zee en het dynamische kustlandschap. Evides maakt van het water uit de duinen lekker drinkwater. En er blijft genoeg water over voor de bijzondere planten en dieren in het gebied.

Waterwingebied Middel- en Oostduinen

In dit uitgestrekte duingebied vind je duinvalleien vol orchideeën, schrale graslanden met zoemende hommels, waterplassen waarboven libellen rondvliegen en duindoornstruwelen waarin de nachtegaal zingt. In het riet broedt de roerdomp en de bosjes bieden plaats aan zomertortels. Als je stil bent dan kan je met een beetje geluk reeën tegen komen.

Verschillende zeldzame planten en dieren in Middel- en Oostduinen.

Waterwinning

De duinen van Goedereede zijn al sinds 1934 een belangrijke drinkwaterbron voor het eiland Goeree-Overflakkee. Evides voert er water aan vanuit het Haringvliet. Eerst zuiveren we het water en daarna laten we het vanuit plassen en kanalen de bodem in zakken. Bodemorganismen zuiveren het water verder. Vroeger zorgde de waterwinning voor verstoring van de natuur in de duinen. Daarom hebben we de waterwinning sinds de jaren ’90 flink aangepast. De invloed van de drinkwaterwinning op de natuur is kleiner geworden, waardoor de biodiversiteit in de Middel- en Oostduinen is toegenomen. Verschillende zeldzame planten en dieren zijn inmiddels teruggekeerd.

Waardevolle natuur

De Middel- en Oostduinen worden al eeuwenlang intensief beweid door schapen, koeien en paarden. Het vee voorkomt dat de duinen dichtgroeien met bos. In het westelijke deel van het waterwingebied, de Middelduinen, liggen veel droge en vochtige graslanden. Hier vind je ook veel natte duinvalleien, die rijk zijn aan orchideeën en bijzondere mossen. In de Oostduinen, het oostelijke deel van het waterwingebied, vormen de natuurlijk ingerichte infiltratiekanalen het leefgebied van soorten die kenmerkend zijn voor ondiepe wateren en moerassen, zoals de roerdomp.

Welkom in dit waterwingebied

In het voorjaar hoor je in het waterwingebied Middel- en Oostduinen veel vogels zingen en is het één grote bloemenzee. Je kunt tot wel veertien soorten orchideeën zien bloeien. In de zomer geuren de duinen naar tijm en watermunt en in het najaar zijn het vooral de herfsttinten en paddenstoelen die het gebied mooi maken. Het is dus in alle seizoenen de moeite waard om hier te komen wandelen. Natuurmonumenten heeft een prachtige wandelroute uitgezet die ook door de duinen en over het strand loopt. De wandeling is 20 kilometer lang, maar het is mogelijk om halverwege te stoppen of een kortere route te nemen. 

Bezoekersinformatie

Het waterwingebied Middel- en Oostduinen is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen

Toegestaan m.u.v. afgesloten terreindelen

Rolstoel

Een deel van de paden is goed toegankelijk voor rolstoelen

Fietsen

Alleen toegestaan op de aangegeven paden

Honden

Alleen aangelijnd welkom

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren op de parkeerplaats Kwade Hoek
Oostdijkseweg, naast nr. 107
3252 LM Goedereede

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 45 minuten lopen vanaf bushalte Visserijweg Goedereede

Routes

© 2024