Waterwingebied Ossendrecht

Bewonder de grensoverschrijdende natuur van het Grenspark Kalmthoutse heide. Verdwaal in de uitgestrekte bossen en heidevelden of ga op zoek naar de zwarte specht. Het waterwingebied Ossendrecht herbergt oude bomen en intieme heideveldjes. Vanaf de rand van de Brabantse Wal heb je ongekende vergezichten op Zeeland en Antwerpen. Kom hier wandelen of fietsen en ga op zoek naar het verborgen leven van planten en dieren.

Eiken en grove dennen in Ossendrecht

Over het gebied

Het waterwingebied Ossendrecht ligt boven op de Brabantse Wal en is onderdeel van het Grenspark Kalmthoutse heide. Het gebied bestaat uit gemengde bossen, heides en vennen. Evides wint hier op grote diepte grondwater en maakt daar heerlijk drinkwater van. De vele vennen in het waterwingebied zijn ontstaan doordat leemlagen in de bodem het regenwater vasthouden. In het uitgestrekte bos groeien eiken en grove dennen van meer dan honderd jaar oud.

Waterwingebied Ossendrecht.

Dit waterwingebied van 150 hectare is een bijzonder natuurgebied. Reeën zoeken er dekking in de rijke ondergroei van het bos, de vos jaagt op de velden en de zwarte specht zoekt zijn heil in oude of dode bomen. Ook de vennen trekken allerlei dieren aan, zoals de levendbarende hagedis en veel soorten libellen. Vanaf een houten uitzichtpunt kan je vleesetende planten en veenmossen bewonderen.

Waterwinning in Ossendrecht.

Waterwinning

Evides maakt in het waterwingebied Ossendrecht drinkwater uit grondwater. Dat grondwater zit op een diepte tot wel 80 meter onder de oppervlakte. Het water is duizenden jaren geleden als regen of sneeuw de grond in gesijpeld en daarna gereinigd door de bodem. Evides haalt het water uit de grond omhoog en maakt er in een zuivering drinkwater van. Dat drinkwater leveren we aan onze klanten in West-Brabant, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Boven de grond beschermt de natuur in ons waterwingebied de kwaliteit van het water.

Waardevolle natuur van Ossendrecht.

Waardevolle natuur

Sommige bomen in het waterwingebied zijn meer dan een eeuw oud. Ze vormen een leefgebied voor onder andere zwarte spechten. Evides laat dood hout achter in het bos. Zwarte spechten kunnen daardoor niet alleen gemakkelijk een nestelplaats vinden, maar ook voedsel; de insecten onder de afbladderende bast zijn een waar feestmaal! Het Moseven, nabij de Volksabdij, is erg bijzonder. Hier komt ondiep grondwater aan de oppervlakte, waardoor een plantensoort als moerashertshooi in grote hoeveelheden tot bloei komt. In lage plekken die door regenwater gevoed worden, groeien veenmossen, beenbreek en de vleesetende plant zonnedauw.

Hier leggen we uit hoe we de waardevolle natuur in het waterwingebied beheren.

Welkom in dit waterwingebied

Zowel in de zomer als in de winter is het Grenspark Kalmthoutse heide prachtig. Onder de juiste omstandigheden vervormen mistflarden het landschap. In het najaar zorgen Kempische heideschapen ervoor dat de heidevelden niet dichtgroeien met bomen en struiken. Evides heeft samen met andere natuurbeheerders in het grenspark wandel- en fietsroutes uitgezet, waarvan er een aantal door het waterwingebied lopen. In en om het grenspark zijn veel horecagelegenheden te vinden.

Bezoekersinformatie

Het waterwingebied Ossendrecht is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wandelen

Toegestaan op wegen en paden

Fietsen

Toegestaan op de gemarkeerde ATB-route en met geldig vignet

Ruiters

Toegestaan op de gemarkeerde ruiterpaden

Honden

Alleen aangelijnd welkom

Groepsactiviteiten

Niet toegestaan

Commerciële activiteiten

Niet toegestaan

Bereikbaarheid

Met de auto:
Parkeren bij de Volksabdij in Ossendrecht
Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199
4641 RM Ossendrecht

Met het openbaar vervoer:
Ongeveer 10 minuten lopen vanaf bushalte Postbaan in Ossendrecht

Routes

© 2024