Bewust omgaan met ons drinkwater

Ons drinkwater is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te koken, te douchen, kleding te wassen, schoon te maken en nog veel meer. Dat is geen probleem, maar een beetje minder kan eigenlijk heel gemakkelijk!

Doe je mee?

Bewust omgaan met ons drinkwater doen we samen. We kunnen ervan genieten en tegelijkertijd op besparen. Er zijn talloze manieren om dat te doen en ze beginnen allemaal bij onszelf. Hieronder vind je 18 bespaartips, die we samen met onze klanten hebben ontwikkeld.

Tip 1 Douche korter

Challenge jezelf: 1 minuut korter douchen

Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Een minuutje minder is dan wel mogelijk én bespaart al snel 2.500 liter per jaar!

Tip 2 Gebruik de kleine knop

Kleine knop, groot effect

De kleine knop op het toilet (of spoelonderbreker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!

Tip 3 Tandenpoetsen met beker

Glaasje frisse adem

Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan makkelijk uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen van de mond is helemaal top. Je bespaart ruim 20 liter water per keer!

Tip 4 Vang regenwater op

Ton vol water

Een regenton vult zich bij een goede regenbui al snel. Ideaal water om planten in de tuin mee te besproeien. Scheelt heel wat liters, want 15 minuutjes sproeien met de tuinslang is zo 100 liter water.

Tip 5 Volle wasmachine

Kleine wasjes... Nee! Grote wasjes in de wasmachine

De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo'n 50 liter water per wasbeurt. Laat de wasmachine dus pas 'lekker draaien' met een grote was.

Tip 6 Douchekop met spaarstand

Met de juiste kop onder de douche

Met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt!

Tip 7 Vaatwasser vol

Een volle bak

Gezellig met de hand afwasssen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is.

Tip 8 Tijdens scheren kraan uit

Scheer je weg!

Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Plaats liever even de stop in de wasbak.

Tip 9 Lekkende kraan repareren

Drup, drup, drup, die kraan is stuk

Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.

Tip 10 Auto in de wasstraat

♫ Working at the carwash ♫

Blij met een stralende auto? In de wasstraat bespaar je veel water én restjes wasmiddel, olie en viezigheid komen niet in het milieu. Win-win!

Tip 11 Condensdroger water voor planten

Droge was, blije planten

Heb je een condensdroger? Het water in het reservoir kun je niet drinken, maar wel gebruiken voor de planten.

Tip 12 Koud douchewater opvangen

Koudwatervrees

Spring je pas onder de douche als het goed op temperatuur is? Vang het koude douchewater op in een emmer en spoel er bijvoorbeeld het toilet mee door.

Tip 13 Handen wassen, kraan uit

Schone handen, minder water

Meer dan ooit is gebleken hoe belangrijk handen wassen is. Dat moeten we veelvuldig (blijven) doen. Maak je handen nat, zet de kraan uit, zeep je handen in en spoel ze tot slot af.

Tip 14 Groente wassen, vang water op

Groente en fruit wassen

Was groente en fruit boven een teiltje; dit water kun je opvangen en hergebruiken in en rondom het huis.

Tip 15 Uitgebadderd, emmertje bij toilet

Uitgebadderd? Emmertje water naar toilet

Staat het toilet in de buurt van het bad? Vul dan na het badderen een emmertje met badwater om het toilet mee door te spoelen.

Tip 16 Kinderzwembadje, water voor planten

Zwemwater hergebruiken

Waterpret voorbij? Maak je planten blij! Spoel water uit een zwembadje (zonder chloor) niet weg. Je kunt dit gebruiken voor je planten.

Tip 17 Sproeien bij plantwortels

Sproei bewust

Sproei wanneer de zon niet fel schijnt. Liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. En sproei zo dicht mogelijk bij de wortels van planten, zodat het water niet verdampt.

Tip 18 Tegel eruit, plant erin

Tegel eruit, groen erin

Vervang bestrating in je tuin door groen. Zo geef je regenwater meer kans om de grond in te trekken.

Met een reden

Het drinkwaterverbruik in Nederland neemt langzaam toe. Consumenten verbruiken over het algemeen meer water dan ze zelf door hebben. De economische groei draagt hieraan bij, maar ook de klimaatverandering is van invloed. Periodes van langere droogte zorgen ervoor dat het waterverbruik thuis stijgt; sproeien van de tuin, vullen van badjes en vaker douchen. Wanneer we allemaal bewuster omgaan met ons waterverbruik kunnen we ook duurzamer omgaan met onze drinkwaterbronnen. Samen zorgen we ervoor dat we nu en in de toekomst beschikken over schoon en betrouwbaar drinkwater.

Ook als bedrijf

Bedrijven kunnen ook water besparen. Het toepassen van nieuwe technieken in productieprocessen kan vaak al een besparing opleveren. Bovendien zijn er vaak opties om in de bestaande productieprocessen hergebruik van water mogelijk te maken. En voor bedrijven geldt: de kleine knop op het toilet bespaart veel water en zet de vaatwasser pas aan wanneer deze vol is.

Water bewust banner 2022

Win-win

Zuinig omgaan met drinkwater is niet alleen duurzaam, maar ook goed voor je portemonnee. Vooral het besparen van warm water levert je een voordeel op. Er is dan niet alleen minder water, maar óók minder energie nodig om het op te warmen!

Een groen plantje in de tuin, zonder onkruid

Wat kunt u doen?

Tijdens het mooie voorjaars- en najaarsweer is het heerlijk toeven in de tuin. Veel mensen maken hun tuin, terras of balkon klaar voor de lange, warme dagen buiten en/of winterklaar. Dankzij handige technieken kunt u dit doen zonder gebruik van chemische middelen.

Lees verder voor meer tips
Vrouw vult glas water onder de kraan

Kranen goed doorspoelen

Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Komt u thuis van vakantie, spoel dan direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit!

Lees verder over kranen doorspoelen
© 2024