Bespaartips

Per persoon gebruiken we gemiddeld 119 liter water per dag. Hieronder ziet u het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag in huis én tips per activiteit om water te besparen. Tijdens het douchen gebruiken we het meeste water. Daarna volgt het toilet en de wasmachine.

Het grootste verschil voor het milieu kunt u maken door het verbruik van warm water te verlagen, zoals bij douchen of het draaien van de (af)wasmachine. Want juist het verwarmen van water vraagt veel energie en is daarom milieubelastend.

 

Tip 2: Douchen (verbruik: 51,4 liter)

Een waterbesparende douchekop laat door de grotere weerstand minder water door dan een normale douchekop. U bespaart energie en water.

Tip 3: Bad

Douche kort en geef de voorkeur aan een douche boven een bad. Het kost veel warm water om een bad vol te laten lopen.

Tip 4: WC (verbruik: 33,8 liter)

Een spoelonderbreker in het toilet vermindert uw waterverbruik met 8.000 liter per jaar.

Tip 5: Wastafel (verbruik: 5,2 liter)

Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen, scheren, etc.

Tip 1: wasmachine (verbruik: 14,3 liter)

Een wasmachine die niet veel water en energie gebruikt is beter voor het milieu en bespaart je geld.

Tip 6: Afwasmachine (verbruik: 2 liter)

Gebruik een afwasmachine in plaats van afwassen met de hand. Dit scheelt u ongeveer 1,4 liter per keer.

Tip 7: Keuken

Gebruik voor drinken, bereiding van voedsel en zetten van koffie/thee altijd koud water, vers uit de kraan. Het is beter om geen warm water uit de kraan te gebruiken voor consumptie. Warm water is eerst door een boiler of geiser gestroomd, die gemaakt is van metaal. In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Daardoor is er kans dat teveel metalen in warm water zitten.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.