Hoe wordt mijn drinkwater gemaakt?

In Nederland draaien we de kraan open en er komt veilig en lekker drinkwater uit. Dit is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks bij stilstaan. Maar er zit een wereld van bewaken, monitoren en zuiveren achter. Het waterbedrijf is daar continu mee bezig, zodat u altijd kunt vertrouwen op schoon kraanwater.

Van zo’n 80% van het drinkwater dat Evides maakt, is de Maas de bron. Voordat dit rivierwater is gezuiverd tot drinkwater, legt het een maandenlange reis af. Zo gaat het rivierwater eerst naar onze spaarbekkens in de Biesbosch: drie grote meren waar het water zo'n vijf maanden verblijft en een natuurlijke voorzuivering ondergaat. Daarna pompen we het water naar onze zuiveringslocaties. Daar maken we er drinkwater van. Ongewenste stoffen verwijderen we, of reduceren we tot hele lage concentraties, zodat het altijd voldoet aan de geldende normen en richtlijnen die de overheid stelt.
alt

Rivierwater en grondwater

Benieuwd hoe we rivierwater zuiveren tot kraanwater? Of hoe we van grondwater drinkwater maken?

De zuiveringsprocessen

UV-licht

In de zuiveringsinstallatie ondergaat het water een aantal fases: in verschillende  stappen verwijderen we aanwezige vuildeeltjes, onder andere met zeven en filters. Daarna volgt desinfectie met UV-licht. Als laatste gaat het water door filters met actief kool, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen. Vervolgens slaan we het op in grote reservoirs en pompen we het drinkwater het leidingnet in zodat het veilig en betrouwbaar bij u uit de kraan komt.

Best gecontroleerde levensmiddel

Het drinkwater dat Evides levert, voldoet altijd aan alle eisen die de overheid daaraan stelt. We controleren het water dan ook heel nauwkeurig. En dat begint al bij de bron. Met onder andere sensoren meten we dag en nacht de kwaliteit van het rivierwater. Hierdoor kunnen we direct actie ondernemen als de kwaliteit onvoldoende is. Bijvoorbeeld door de inname van Maaswater tijdelijk te stoppen. In de spaarbekkens in de Biesbosch is voldoende voorraad aanwezig om tijdelijk, zelfs meerdere weken, geen rivierwater in te nemen.

Daarnaast hebben we bij Evides vijftien monsternemers in dienst. Die nemen per jaar zo'n 50.000 monsters van ons water. Dat doen ze bij de bron, in de zuiveringsinstallatie, in het leidingnet en zelfs bij onze klanten thuis. We analyseren deze samples heel zorgvuldig. Daarvoor hebben we methodes die vervuilingen tot wel 1 nanogram (dus 1 miljardste gram) kunnen opsporen. Daarmee hoort ons drinkwater tot het best gecontroleerde levensmiddel van ons land!

Helpt u ook?

Schone rivieren en schone grondwaterwingebieden zijn van groot belang voor onze leefomgeving én voor het maken van kraanwater. Iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen, ook u! Gooi bijvoorbeeld geen medicijnen in de vuilnisbak of het toilet. Heeft u ze niet meer nodig, doe ze dan bij het klein chemisch afval of breng ze bij de apotheek. Voorkom dat er chemicaliën, verfresten, (frituur)vet of olie in het riool terechtkomen en onderhoud uw tuin en terras alleen met milieuvriendelijke middelen. Zo gaat u vervuiling tegen en draagt u bij aan schone bronnen. Want: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit!

Op Onswater.nl leest u meer over wat u kunt doen om ons water schoon te houden én wat diverse organisaties in Nederland er aan doen.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.