In gesprek: wanneer is kraanwater op zijn best?

Ruim 42 jaar geleden kwam Cees van der Kleij in dienst bij Evides. Sinds die tijd is hij dagelijks bezig met het bewaken, onderzoeken en verbeteren van de drinkwaterkwaliteit. Hij geeft antwoord op de vraag: wanneer is kraanwater op zijn best?
 
Cees van der Kleij is waterkwaliteitsman bij Evides Waterbedrijf. “Kraanwater is net als een bakje aardbeien van de groenteboer: ze zijn vooral smakelijk als je ze net gekocht hebt en ze nog lekker vers zijn. Dit geldt ook voor drinkwater, dat is vooral lekker als het koud uit de kraan stroomt. Dat is ook het moment waarop de waterkwaliteit het beste is. Ook bij kraanwater kan de kwaliteit achteruitgaan. Dit gebeurt vooral in vakanties, wanneer het water langere tijd stil staat en de temperatuur in uw leidingen oploopt. Dit zorgt ervoor dat het water minder goed ruikt en smaakt.”

Wanneer is de waterkwaliteit in mijn huis goed?

“Als u dagelijks gebruik maakt van uw kranen in huis, dan is het kraanwater zeker van goede kwaliteit. Bent u een aantal dagen of weken afwezig geweest, dan is het van belang de kraan even door te spoelen. In dit geval kunt u uw vinger onder de kraan houden, wanneer u merkt dat het water wat kouder gaat aanvoelen, heeft u weer vers kraanwater. Voelt u geen verschil, maar stroomt de kraan een minuut? Dan kunt u er ook op vertrouwen dat het vers water van goede kwaliteit is.”
 

Hoe zorgt Evides voor goede kwaliteit?

“Evides levert het kraanwater tot aan uw huis, via de watermeter gaat het de leidingen in uw huis binnen. Om dit betrouwbare water te kunnen leveren en een goede kwaliteit te garanderen, voeren wij dagelijks controles uit. Daarvoor hebben wij een team van vijftien ‘monsternemers’. Zij hebben vaste punten door het hele leveringsgebied van Evides waar ze langsgaan, water aftappen (oftewel: ‘monsters’ nemen) en dit in het laboratorium onderzoeken op een breed scala aan aspecten. We nemen ook monsters op momenten waarbij er iets veranderd kan zijn in het leidingnet, bijvoorbeeld na de aanleg van een nieuwe drinkwaterleiding of na een lekkage.”

Wat gebeurt er met de onderzoeksresultaten?

“Verschillende onderzoeksresultaten rapporteren we aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij volgen nauwlettend de kraanwaterkwaliteit. Hiermee is kraanwater één van de meest gecontroleerde voedingsmiddelen in Nederland. De gestelde eisen in de Drinkwaterwet zijn scherp. Niet voor niets behoort ons Nederlandse kraanwater tot één van de beste ter wereld.”

Zijn er kwaliteitsverschillen?

“Soms blijkt dat de kwaliteit lager is, bijvoorbeeld na werkzaamheden  aan een kapotte leiding. Als een leiding open is geweest, geven we in sommige gevallen uit voorzorg een kookadvies af. Daarbij vragen we de klant om het water eerst drie minuten te koken, voordat die het gebruikt om eten te bereiden of te drinken. Zo’n advies geldt totdat onderzoek aantoont dat het water weer betrouwbaar en dus drinkbaar is. Wanneer een kookadvies geldt ontvangen mensen een oranje of rode kaart in de bus met de kookinstructie. Wordt het advies opgeheven dan geven we ‘groen licht’ door middel van een groene kaart. In een aantal gevallen spoelen we het leidingnet zelf door, ‘spuien’ noemen we dit."

Hoe zit het met de waterkwaliteit in de zomer?

“In de zomer is het water in de leidingen warmer, de muren van uw woning warmen namelijk ook op bij goed weer. Bij deze hogere temperaturen kunnen bacteriën sneller groeien. De leidingen van Evides liggen in de koudere grond en het water blijft daar stromen. Wanneer u op vakantie gaat, is dit thuis anders. Dan staat water soms dagen of weken stil, waardoor de kwaliteit wat achteruitgaat. Het is dan zaak om even de kranen open te zetten.”

Wat adviseert Cees?

“Komt u thuis na een periode van afwezigheid? Spoel dan eerst even het toilet door, zet de wasmachine aan en laat de kranen stromen, voordat u het water gebruikt om te drinken of hier eten van te bereiden. Zo spoelen de leidingen binnenshuis goed door. Wel kunt u het water dat u laat stromen, opvangen voor huishouden, autowassen of planten watergeven."

 
Bekijk alle doorspoeltips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.