Loden waterleidingen

Waterbedrijven gebruiken al lange tijd geen loden waterleidingen meer, omdat deze van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van het drinkwater. Voor 1960 waren loden waterleidingen heel gebruikelijk, ook in woningen. Woont u in een huis dat is gebouwd voor 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Als dit het geval is, adviseren wij u de loden leidingen te (laten) vervangen.


Gezondheid

Mensen krijgen lood binnen via bijvoorbeeld bodem, voedsel, lucht, huisstof en drinkwater. Zo kan bijvoorbeeld groenten uit eigen tuin lood bevatten. In huizen van voor 1960 die nog loden waterleidingen hebben, vinden we lood in het drinkwater terug. Te veel lood kan effect hebben op de gezondheid, vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 6 jaar. Het binnen krijgen van te veel lood kan leiden tot een (geringe) verlaging van het IQ (aldus RIVM). De overheid adviseert daarom loden leidingen in huis te vervangen.

Hoe herken ik loden leidingen?

Het makkelijkst is de leiding te controleren bij de watermeter of een andere plaats waar deze zichtbaar is. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding én wanneer u er zacht tegenaan tikt, maakt het een dof geluid. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop in uw woning ook nog loden leidingen liggen.

Wie vervangt loden leidingen?

De woningeigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Dit kunt u zelf zijn, maar ook een verhuurder of woningbouwvereniging.  Loden waterleidingen kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur.

Doorspoeladvies bij loden waterleidingen

Zolang u nog loden waterleidingen gebruikt, adviseren wij:

  • aanstaande moeders en kinderen tot en met 6 jaar binnenshuis flessenwater te drinken.
  • elke ochtend de kraan twee minuten door te laten spoelen, voordat u het water drinkt of gebruikt bij de bereiding van voedsel 

Let op! Looddeeltjes die zijn opgelost in water, verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Ook een nieuwe waterleiding of een nieuwe kraan kan in het begin metalen, zoals lood maar ook nikkel of koper, afgeven aan het drinkwater. Spoel hiervoor drie maanden lang iedere ochtend de kraan twee minuten door.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.