Loden waterleidingen

Waterbedrijven gebruiken al lange tijd geen loden waterleidingen meer, omdat lood negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het kraanwater. Voor 1960 waren loden leidingen heel gebruikelijk, ook in woningen. Woont u in een huis dat is gebouwd vóór 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Als dit het geval is, adviseren we u deze zo snel mogelijk te (laten) vervangen.

Waarom loden leidingen vervangen?

Lood is schadelijk. Te veel lood-inname is een risico voor de gezondheid, vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar. Het remt de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot een lagere intelligentie. Bij volwassenen levert inname van lood een grotere kans op nierziekten of een hogere bloeddruk (bron: RIVM). Lood kan lang in het lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in de botten en daar weer langzaam uit vrijkomt (bron: GGD Leefomgeving). De overheid adviseert loden leidingen te (laten) vervangen. Heeft u loden leidingen en vragen over uw gezondheid? Bezoek dan de website van de GGD. Kijk ook voor meer informatie op www.ggdleefomgeving.nl onder het kopje ‘Schadelijke stoffen’.

Hoe herken ik loden leidingen?

Het makkelijkst is de leiding te controleren bij de watermeter of op een andere plaats waar de leiding zichtbaar is. Een loden leiding is grijs en herkent u aan het doffe geluid als u er met een (metalen) lepel tegen tikt. Zijn de leidingen op een zichtbare plek van lood? Dan is de kans groot dat er op de onzichtbare plekken in uw woning meer loden leidingen liggen.

De volgende video van collega-waterbedrijf Dunea laat u eenvoudig zien hoe u uw leidingen het beste kunt controleren: 'Hoe herken ik lood? Doe de test!'.

Twijfelt u nog? Stuur dan een foto naar Evides. Dan kijken we mee. Geef dan - naast de foto - ook uw naam, adres, bouwjaar van de woning en het type woning (eengezinswoning of een appartement) aan ons door.

Lood in water testen

Wilt u laten onderzoeken of uw kraanwater (te veel) lood bevat? Dat kan bijvoorbeeld via het Waterlaboratorium, het Water-lab of Aquador. Op de pagina Wat kun je zelf doen? leest u hoe u een loden drinkwaterleiding herkent en wat u dan moet doen. Meer informatie vindt u daarnaast op de site van de GGD Leefomgeving.

Heeft u nog loden binnenleidingen in uw huis?

Dan adviseren we u deze te laten vervangen door een erkend installateur. Tot die tijd adviseren wij bij aanwezigheid van loden binnenleidingen:

  • aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken.
  • na 8 uur stilstand de leidingen twee minuten doorspoelen, voordat u het water drinkt of gebruikt bij de bereiding van voedsel.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet door het water te koken of te filteren.

Eigenaar is verantwoordelijk voor waterleidingen in huis

De woningeigenaar - dat wil zeggen uzelf of de verhuurder - is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis vanaf de hoofdkraan. Deze zit meestal in de kelder of achter het luik bij de voordeur, een stukje vóór de watermeter.

Indien u huurder bent en er zijn loden leidingen aanwezig in het door u gehuurde pand, is de verhuurder verplicht deze leidingen te laten vervangen.

Ziet u lood vóór de hoofdkraan? Dat kan nog wel eens voorkomen bij een geveldoorvoer of bij monumentale panden. Neem in dat geval contact op met Evides. Dan vervangen we de leidingen meteen, of we overleggen het met de eigenaar.

Nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan?

Nieuwe leidingen en kranen kunnen de eerste maanden stoffen afgeven aan het water. Hierdoor kan de waterkwaliteit achteruitgaan. Ons advies is de eerste drie maanden de nieuwe leidingen en kraan door te spoelen voordat u het water drinkt of er eten mee bereidt. Het water gebruiken voor schoonmaken, douche of toilet kan geen kwaad.

Waterbespaartip - Vang water op  

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water daarom op en maak de planten binnen én buiten ook weer blij. Wel zo duurzaam!

Bekijk alle bespaartips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.