Loden waterleidingen

Waterbedrijven gebruiken al lange tijd geen loden waterleidingen meer, omdat lood van invloed is op de kwaliteit van het drinkwater. Voor 1960 waren loden waterleidingen heel gebruikelijk, ook in woningen. Woont u in een huis dat is gebouwd voor 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Als dit het geval is, adviseren wij u de loden leidingen te (laten) vervangen.

Mensen kunnen lood binnenkrijgen via het voedsel of drinkwater, maar ook via de lucht, huisstof of de bodem. Zo kan groente uit eigen tuin lood bevatten. In huizen van voor 1960 die nog loden waterleidingen hebben, vinden we lood in het drinkwater terug. Te veel lood kan effect hebben op de gezondheid, vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar. Het binnen krijgen van te veel lood kan leiden tot een verlaging van het IQ (bron: RIVM). De overheid adviseert daarom loden leidingen te vervangen. Heeft u loden leidingen en vragen over uw gezondheid? Bezoek dan de website van de GGD.

Nieuw: een self-test voor lood in water

Ziet u bij de watermeter géén lood, maar twijfelt u of er elders in huis nog een loden leiding zit? Dan is het nu mogelijk om op deze website met een korte vragenlijst te checken of u mogelijk loden leidingen heeft; en vervolgens om een self-test te bestellen en een gespecialiseerd laboratorium dit professioneel te laten analyseren. Check loodinwatertesten.nl

Hoe herken ik loden leidingen?

Het makkelijkst is de leiding te controleren bij de watermeter of een andere plaats waar deze zichtbaar is. Een loden leiding is grijs van kleur en herkent u verder aan het doffe geluid als u er met een (metalen) lepel tegen tikt. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop in uw woning ook nog loden leidingen liggen.

Controleer of uw waterleiding van lood is. Bekijk de (onderstaande) video: 'Hoe herken ik lood? Doe de test!' van collega-waterbedrijf Dunea.
Twijfelt u nog? Stuur dan een foto naar Evides. Dan kijken we mee. Geef dan - naast de foto - ook uw naam, adres, bouwjaar van de woning en het type woning (eengezinswoning of een appartement) aan ons door.

Waterleidingen in huis

De woningeigenaar - dat wil zeggen u zelf of de verhuurder - is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis vanaf de hoofdkraan. Deze zit meestal in de kelder of het luik bij de voordeur, een stukje voor de watermeter.
Buitenleidingen zijn van Evides. In een enkel geval komen we er nog stukjes lood tegen, bijvoorbeeld bij een geveldoorvoer of bij monumentale panden. Zodra dat bekend is, vervangen we die of treden we in overleg met de eigenaar.

Doorspoelen van loden waterleidingen

Als u nog loden leidingen heeft, adviseren we u deze te laten vervangen door een erkend installateur. Tot die tijd adviseren wij bij aanwezigheid van loden binnenleidingen:

  • aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken.
  • na 8 uur stilstand de leidingen twee minuten doorspoelen, voordat u het water drinkt of gebruikt bij de bereiding van voedsel.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet door het water te koken of te filteren.

Nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan?

Hebt u een nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan? Ook dan geldt een doorspoeladvies.

Waterbespaartip - Vang water op  

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water daarom op en maak de planten binnen én buiten ook weer blij. Wel zo duurzaam!

Bekijk alle bespaartips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.