Loden waterleidingen

Waterbedrijven gebruiken al lange tijd geen loden waterleidingen meer, omdat lood van invloed is op de kwaliteit van het kraanwater. Voor 1960 waren loden leidingen heel gebruikelijk, ook in woningen. Woont u in een huis dat is gebouwd voor 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Als dit het geval is, adviseren wij u deze  te (laten) vervangen.

Mensen kunnen lood binnenkrijgen via het voedsel of drinkwater, maar ook via de lucht, huisstof of de bodem. In huizen van voor 1960, die nog loden waterleidingen kunnen hebben, kunnen we lood in het drinkwater terugvinden.

Te veel lood-inname kan effect hebben op de volksgezondheid, vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar. Zo kan het leiden tot een verlaging van het IQ (bron: 
RIVM). De overheid adviseert loden leidingen te (laten) vervangen. Heeft u loden leidingen en vragen over uw gezondheid? Bezoek dan de website van de GGD.

Nieuw: een self-test voor lood in water

Ziet u bij de watermeter géén lood, maar twijfelt u of er elders in huis nog een loden leiding zit? Dan kunt u dat op deze website met een korte vragenlijst checken.
Meer informatie vindt u op de site van de GGD Leefomgeving
 waar ook mogelijkheden zijn aangegeven om een self-test bestellen om een gespecialiseerd laboratorium dit professioneel te laten analyseren. Een andere optie biedt: loodinwatertesten.nl

Heeft u nog loden leidingen in uw huis?

Woont u in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er nog loden waterleidingen in uw huis zitten. Als dat zo is, kunt u beter geen water uit de kraan drinken, gebruiken voor de koffie, thee of limonade of de voedselbereiding. Meer hierover in de video hieronder.

Wilt u laten onderzoeken of uw kraanwater (te veel) lood bevat? Dat kan bijvoorbeeld via hetWaterlaboratorium, het Water-lab of Aquador. Op de pagina Wat kun je zelf doen? leest u hoe u een loden drinkwaterleiding herkent en wat u dan moet doen.

Hoe herken ik loden leidingen?

Het makkelijkst is de leiding te controleren bij de watermeter of op een andere plaats waar de leiding zichtbaar is. Een loden leiding is grijs en herkent u aan het doffe geluid als u er met een (metalen) lepel tegen tikt. Zijn de leidingen bij de zichtbare plek van lood? Dan is de kans groot dat er op de onzichtbare plekken in uw woning meer loden leidingen liggen.

Controleer uw waterleiding. Bekijk de (onderstaande) video: 'Hoe herken ik lood? Doe de test!' van collega-waterbedrijf Dunea.
Twijfelt u nog? 
Stuur dan een foto naar Evides. Dan kijken we mee. Geef dan - naast de foto - ook uw naam, adres, bouwjaar van de woning en het type woning (eengezinswoning of een appartement) aan ons door.

Waterleidingen in huis

De woningeigenaar - dat wil zeggen u zelf of de verhuurder - is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis vanaf de hoofdkraan. Deze zit meestal in de kelder of het luik bij de voordeur, een stukje voor de watermeter.
Buitenleidingen zijn van Evides. Incidenteel vinden we nog lood, bijvoorbeeld bij een geveldoorvoer of bij monumentale panden. Dan vervangen we die meteen of we overleggen we met de eigenaar.

Indien u huurder bent en er zijn loden leidingen aanwezig in het door u gehuurde pand, is de verhuurder verplicht deze leidingen te laten vervangen.

Doorspoelen van loden waterleidingen

Als u nog loden leidingen heeft, adviseren we u deze te laten vervangen door een erkend installateur. Tot die tijd adviseren wij bij aanwezigheid van loden binnenleidingen:

  • aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken.
  • na 8 uur stilstand de leidingen twee minuten doorspoelen, voordat u het water drinkt of gebruikt bij de bereiding van voedsel.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet door het water te koken of te filteren.

Nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan?

Heeft u een nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan? Ook dan geldt een doorspoeladvies.

Helaas is dit geen garantie om lood uit het water te krijgen. Wij hebben een nieuwbouwproject in Rotterdam 6 maanden na ingebruikname getest en kwamen nog steeds uit op 6 microgram per liter. De normen lijken gebaseerd op KIWA gekeurde materialen, maar niet alle toegepaste materialen zijn dit. Kranen komen vaak in Messing, en kunnen lang en veel lood afgeven

Waterbespaartip - Vang water op  

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water daarom op en maak de planten binnen én buiten ook weer blij. Wel zo duurzaam!

Bekijk alle bespaartips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.