Loden waterleidingen

Waterbedrijven gebruiken al lange tijd geen loden waterleidingen meer, omdat lood van invloed is op de kwaliteit van het drinkwater. Voor 1960 waren loden waterleidingen heel gebruikelijk, ook in woningen. Woont u in een huis dat is gebouwd voor 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Als dit het geval is, adviseren wij u de loden leidingen te (laten) vervangen.


Gezondheid

Mensen kunnen lood binnenkrijgen via bijvoorbeeld de bodem, voedsel, lucht, huisstof en drinkwater. Zo kan bijvoorbeeld groente uit eigen tuin lood bevatten. In huizen van voor 1960 die nog loden waterleidingen hebben, vinden we lood in het drinkwater terug. Te veel lood kan effect hebben op de gezondheid, vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar. Het binnen krijgen van te veel lood kan leiden tot een verlaging van het IQ (bron: RIVM). De overheid adviseert daarom loden leidingen te vervangen. Heeft u loden leidingen en vragen over uw gezondheid? Bezoek dan de website van de GGD.

Hoe herken ik loden leidingen?

Het makkelijkst is de leiding te controleren bij de watermeter of een andere plaats waar deze zichtbaar is. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop in uw woning ook nog loden leidingen liggen.

Controleer zelf gemakkelijk of uw waterleiding van lood is. Bekijk het filmpje 'Hoe herken ik lood? Doe de test!' van collega-waterbedrijf Dunea. Twijfelt u of uw waterleiding van lood is? Stuur een foto naar Evides. Dan kijken we met u mee. Geef naast de foto ook de volgende gegevens aan ons door: uw naam, adres, het bouwjaar van de woning en het type woning (eengezinswoning of een appartement).

Waterleidingen in huis

De woningeigenaar - dat wil zeggen u zelf of de verhuurder - is verantwoordelijk voor de waterleidingen in huis vanaf de hoofdkraan. Deze hoofdkraan bevindt zich meestal in de kelder of het luik bij de voordeur, een stukje voor de watermeter.

Buitenleidingen zijn eigendom van Evides. In een enkel geval komen we daar nog stukjes lood tegen, bijvoorbeeld bij een geveldoorvoer of bij monumentale panden. Zodra dat bekend is, vervangen we die.

Doorspoeladvies bij loden waterleidingen

Als u nog loden leidingen heeft, adviseren we u deze te laten vervangen door een erkend installateur. Tot die tijd adviseren wij bij aanwezigheid van loden binnenleidingen:

  • aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken.
  • na 8 uur stilstand de leidingen twee minuten doorspoelen, voordat u het water drinkt of gebruikt bij de bereiding van voedsel.

Let op! Looddeeltjes die zijn opgelost in water, verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan?

Hebt u een nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan? Ook dan geldt een doorspoeladvies.

Waterbespaartip - Vang water op  

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water daarom op en maak de planten binnen én buiten ook weer blij. Wel zo duurzaam!

Bekijk alle bespaartips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.