Ontdek de duinen

Kent u de duingebieden bij Ouddorp en Haamstede al? Als u hier wandelt, ziet u hoe de duinen een belangrijke rol spelen in het maken van uw drinkwater. Via natuurlijk aangelegde infiltratiekanalen en -plassen zakt helder water de bodem in. De duinen zijn de natuurlijke waterfilters.

Van bron tot tap

Het drinkwater in Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland maken wij van Haringvlietwater. Dit zuivert Evides eerst voor. Daarna gaat het naar de duinen van Ouddorp en Haamstede. Na 30 dagen pompen we het weer op en gaat het terug naar de zuiveringslocaties op de eilanden. Daar wordt het verder gezuiverd tot drinkwater.

Hoe wordt mijn drinkwater gemaakt?
alt

Het verhaal van onze Terreinbeheerder

"Al 40 jaar ben ik Natuur- en Terreinbeheerder. Een oude rot in het vak dus, en ik geniet er nog elke dag van. Het meest boeiende vind ik het onderzoeken van de natuur. Ik wil de natuur graag begrijpen. Waarom groeit dat ene plantje juist hier? En waarom vliegen die vogels nooit daar? Als je gaat snappen hoe de natuur in elkaar steekt, kun je ook ingrijpen als dat nodig is."

 

Lees meer over Marten zijn werk

Zeldzame orchideeën in Ouddorp

In de duinen van Ouddorp zijn de afgelopen tientallen jaren de inrichting van de waterwinning en het beheer veranderd. Het resultaat? Dat kunt u zelf zien. Veel zeldzame planten en mossen en duizenden bloeiende orchideeën groeien er, waaronder de zeldzame poppenorchis en groenknolorchis. U kunt de roerdomp horen bassen en de boomleeuwerik luid horen zingen. En u ruikt de heerlijke geur van het geel walstro en de kamperfoelie. Koeien begrazen het gebied in de zomer, herfst en winter om het landschap open te houden.

Ga op ontdekkingstocht

Samen met de natuurorganisaties zorgen wij ervoor dat de natuur goed kan ontwikkelen. In Ouddorp beheert Natuurmonumenten het gebied, in Haamstede is dit Staatsbosbeheer. U kunt volop genieten van al het moois. Doe mee met de vele activiteiten in de duinen van Goeree bijvoorbeeld, of word vrijwilliger en draag zelf bij aan een mooie natuur. Trek de wandelschoenen aan en ontdek de mooiste routes op de Kop van Schouwen en door Oostduinen. Wij vragen u op de paden te blijven en het afval met u mee te nemen.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.