Een emmertje water halen

In Kenia stroomt de lange Malewarivier. In deze rivier zwemmen niet alleen gevaarlijke dieren zoals nijlpaarden, het is ook de woonplaats van kleinere beestjes zoals bacteriën die voor de bevolking - die dit water gebruikte als drinkwater - tot ernstige ziektes leidde.

Ongeveer de helft van alle Kenianen heeft geen toegang tot gezuiverd kraanwater. Vaak wassen zij zich in, drinken zij uit en doen zij hun behoefte rondom dezelfde waterbron. Voor de 8.000 inwoners van een Keniaanse sloppenwijk bij de stad Naivasha was het een dagelijkse tocht naar de Malewarivier om drinkwater te halen. Tot Water For Life er met een project startte om de inwoners aan te sluiten op het waterleidingnet.

"Het is meer dan alleen toegang tot water wat wij in Kenia hebben gegeven. Het is de mogelijkheid om meer uit het leven te halen."

Bijtende rivierbewoners

Inmiddels hebben de inwoners toegang tot elektriciteit, sanitaire voorzieningen én schoon drinkwater. Dat scheelt niet alleen een lange tocht naar de rivier, ook bleek uit onafhankelijk onderzoek van Amref  dat er een drastische vermindering was van ziektegevallen. Waardoor de bedrijvigheid van inwoners enorm kon toenemen. De bevolking hoefde zich hierna niet meer druk te maken om een gevaarlijke tocht of levensbedreigende ziektes. Ze bouwden betere huizen, schaften vervoersmiddelen aan en lieten zich aansluiten op het waterleidingnet met huishoudconnecties. "Het is meer dan alleen toegang tot water wat wij in Kenia hebben gegeven. Het is de mogelijkheid om meer uit het leven te halen." aldus Water for Life ambassadeur Peter Bervoets. Hij maakte onderdeel uit van het Water for Life team dat heeft meegewerkt aan dit project in Kenia.

Een wereld zonder Water for Life

Een Chinees spreekwoord luidt: "Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven." Dat is het uiteindelijk doel van Water For Life, dat de wereld geen kraanwaterfonds meer nodig heeft. Dat wil het fonds bereiken door het opzetten van goed en gezond beleid voor drinkwater en sanitatie, samen met ministeries en waterbedrijven.

Word waterdonateur

Wilt u ook bijdragen aan een Water For Life-project? Word donateur! Iedere euro wordt direct besteed aan watervoorzieningen en niet uitgegeven aan overhead, research of salarissen. Met uw bijdrage kan de stichting mensen wereldwijd helpen met toegang tot gezuiverd drinkwater.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.