Beleef de Biesbosch

Geïnteresseerden beleven de Biesbosch in het klein

Vlak naast ons spaarbekken Petrusplaat in de Brabantse Biesbosch ligt het Museumeiland. Daar is van alles te ontdekken over water en natuur. Vanaf vandaag is ook de Biesbosch Beleving te bezoeken: de Biesbosch in het klein.

Maandag 18 juli is deze Biesbosch Beleving feestelijk geopend door de Noord-Brabantse gedeputeerde voor Water en Milieu, Johan van den Hout. Samen met dertig kinderen onthulde hij een – 30 bij 30 meter in beton uitgevoerd – schaalmodel met polders, dijken en stromend water. In drie kwartier wordt spelenderwijs de aanwezige getijdenwerking in de Biesbosch Delta uitgelegd. De Beleving ligt op het buitenterrein van het Biesboschmuseumeiland.

Drie geschakelde spaarbekkens

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uniek waterrijk gebied in Nederland, waar de natuur zich in rap tempo steeds verder ontwikkelt. Midden in het park liggen drie enorme, geschakelde spaarbekkens. Hierin verblijft rivierwater, voordat het naar één van de drinkwaterzuiveringen van Evides gaat. Het water ondergaat er een natuurlijke voorzuivering door de invloed van het zonlicht en het bezinken van deeltjes. En het is een belangrijke watervoorraad. De bekkens zijn ook een rustige plek voor allerlei flora en fauna. Uit natuuronderzoek bleek dat er maar liefst 55 vogelsoorten rondom het bekken Petrusplaat leven, en 3 vleermuissoorten. De spaarbekkens zijn terug te zien in het schaalmodel en in het museum zelf.

Uitkijken over spaarbekken Petrusplaat

Wilt u na een bezoek aan het museum de spaarbekkens ‘in het echt’ zien? De bekkens zelf zijn niet toegankelijk voor publiek, maar u kunt wel een bezoek brengen aan het uitkijkpunt over het bekken de Petrusplaat op enkele honderden meters loopafstand van het Biesboschmuseum. Dit staat aangegeven op de wegwijsborden.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.