Continu werken aan een robuust leidingnet

Monteurs voeren leidingwerkzaamheden uit

Meer dan 14.000 kilometer, zó lang is het leidingnet van Evides Waterbedrijf. Monteurs zijn dagelijks bezig met het onderhoud en het beheer hiervan. Van preventieve vervanging van leidingen tot reparatie of onder hoge snelheid doorspoelen van het net.

Onderdeel van het onderhoudsprogramma is het spuien, ofwel doorspoelen van de leidingen. Tijdens de werkzaamheden laten de monteurs onder zeer hoge snelheid het drinkwater door de buizen stromen.

Spui-actie: doorspoelen van het leidingnet onder hoge snelheid

Het doorspoelen kan bijvoorbeeld nodig zijn om de kans op ‘bruin water’ te verkleinen. In het leidingnet kunnen zich namelijk ijzer- en mogelijk mangaandeeltjes afzetten tegen de leidingen en blijven liggen. Deze mineralen kunnen loskomen als de stroomrichting of -snelheid van het water plotseling verandert, bijvoorbeeld bij een lekkage of als de brandweer veel water gebruikt bij het blussen. In hogere concentraties zijn de deeltjes te zien en geven ze het water een bruine kleur. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid. Het water smaakt wel iets anders.

Door de leidingen op geplande tijden goed door te spoelen, is de kans op bruin water in de toekomst veel kleiner. Het werk plannen we per straat of per buurt. Wanneer wij deze onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, informeren wij klanten tijdig zodat ze er rekening mee kunnen houden.

Continu werken aan het leidingnet

Per jaar voert Evides vele honderden projecten uit. Dit kan het doorspoelen zijn, maar ook het uit voorzorg vervangen van oudere leidingen, het maken van aansluitingen voor nieuwe woningen en soms het verleggen van een leiding. Door continu te werken aan ons net, hebben wij een robuust leidingnet waarmee we nu én in de toekomst betrouwbaar drinkwater kunnen leveren. Drinkwater is het enige levensmiddel dat 24/7 thuis wordt afgeleverd. Best bijzonder!

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.