Eerste miljoen liter water naar De Groote Meer

Man en vrouw lopen door het bos

Dankzij de nauwe samenwerking met de omgeving en meer dan twee jaar van intensieve voorbereidingen is het zover. De waterleiding naar het ven De Groote Meer is klaar.

De eerste liters stroomden onlangs naar het bijzondere natuurgebied. Dit was een controle van deze nieuwe leiding, waaruit bleek dat de aanleg goed is verlopen en in gebruik genomen kan worden. Als er meer neerslag valt deze winter kan de leiding direct haar nut bewijzen en het benodigde water vervoeren om de unieke flora en fauna in het ven te helpen.

Vervoeren van oppervlaktewater

De Groote Meer ligt in het hart van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Het ven heeft te maken met een slechte waterkwaliteit en lage waterpeilen. De nieuwe leiding is vijf kilometer lang en vervoert oppervlaktewater van goede kwaliteit uit het nabijgelegen Vlaamse natuurgebied Nol-Stappersven naar De Groote Meer. In dat gebied is ’s winters sprake van een wateroverschot; dit is afhankelijk van de neerslag die valt in combinatie met weinig verdamping in de koude maanden. De verwachting is dat de leiding in een gemiddeld jaar 300 miljoen liter naar De Groote Meer brengt.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.